Uusi tutkimus tuo esiin valtavan askelen merien terveyden seurannassa

Environmental DNA:ssa julkaistu uusi tutkimus MBARI-tutkijoiden käyttämästä itsenäisestä vedenalaisesta robotista ympäristön DNA:n (eDNA) näytteiden ottoon kuvastaa suurta askelta merien biodiversiteetin seurannassa. eDNA antaa tutkijoiden tunnistaa vesielämän olemassaolon pienen pienistä geneettisistä materiaaleista, joita ne jättävät jälkeensä.

Tämä DNA-keitto tarjoaa vihjeitä sensitiivisten alueiden biodiversiteetin muutoksista, harvinaisten tai uhanalaisten lajien läsnäolosta sekä vaarallisten lajien leviämisestä. Kaikki nämä ovat kriittistä tietoa merien terveyden ymmärtämisessä, kehittämisessä sekä ylläpidossa.

Tutkimusta varten tutkijat yhdistivät kaksi MBARI:n kehittämää itsenäistä alustaa: pitkiin matkoihin veden alla suunnitellun LRAUV-ajoneuvon (long-range autonomous underwater vehicle) ja ympäristön näytteitä prosessoivan laitteen ESP (Environmental Sample Processor).

LRAUV-robotti pystyy matkaamaan meren syrjäisillä alueille pitkiä aikoja. ESP puolestaan on ”laboratorio tölkissä” ja se suodattaa merivettä sekä kerää eDNA:ta tutkimusta varten. Kun LRAUV-ajoneuvoon on lisätty ESP-teknologiaa, tutkijat pystyvät laajentamaan meren seurantaa pitkällä aikavälillä sekä suuremmalle alueelle. Vertauskohtana on perinteinen eDNA:n kerääminen, jolloin paikalliselta alueelta kerätään näytteitä useita viikkoja miehitetyllä tutkimusaluksella. Tämä on erittäin kallista. Teknologian innovaatiot muuttavan merien tutkimukseen vaadittavia toimia.

”Tiedämme, että eDNA on uskomattoman vaikuttava työkalu meriyhteisöjen tutkinnassa, mutta meitä on rajoittanut se, mitä pystymme tekemään miehitetyillä tutkimusaluksilla. Nyt itsenäinen teknologia auttaa meitä käyttämään aikaa sekä resursseja paremmin uusien meren osien tutkimiseen,” sanoi MBARI:n biologinen meritieteilijä ja tutkimuksen pääkirjoittaja Kobun Truelove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *