Noutopöytä vai juhla-ateria

Suunnittele ruokalista hyvissä ajoin. Noutopöytä (ruoka, kahvi) on varmasti yleisin tapa tarjota ruokaa suurissa, ja pienemmissäkin perhejuhlissa. Se sopii hyvin nk. open house – tilaisuuksiin, joissa vieraiden tarkkaa lukumäärää ei tiedetä etukäteen ja vieraat tulevat eri aikoihin.

Noutopöydänvalikoimasta jokainen löytää melko todennäköisesti jotain itselleen mieluista syötävää. Jos valmistat itse ruuat, tee vain sellaisia, jotka varmasti osaat tehdä. Nykyisin saa paljon valmiina, joten helpota niillä työtaakkaasi.

Noutopöydän suunnittelussa tulee ottaa huomioon juhlan luonne. Jos vierailla on mahdollisuus istua pöytään ruokailemaan, noutopöytä voi olla runsas, täydellisen aterian muodostava kokonaisuus (alkuruokia, lämmintä ruokaa, jälkiruokaa, kahvia). Yhtenä vaihtoehtona on, että tarjotaan vain alkupalat ja jälkiruoka (hää-, tai syntymäpäiväkakku) noutopöydästä, ja lämmin ruoka tarjoillaan pöytiin. Tämä järjestely vaatii todennäköisesti enemmän tarjoiluhenkilökuntaa.

Vastaanotto/open house – tyyppisessä tilaisuudessa, jossa tarjoiltava nautitaan seisaaltaan, noutopöytään valitaan helposti haarukalla tai sormin syötävää ruokaa. Monissa juhlissa (syntymäpäivillä, lakkiaisissa, ristiäisissä, hautajaisissa) tarjoiluksi riittää runsas kahvipöytä suolaisine ja makeine tarjottavineen.

Tärkeää:

Muista kaikessa tarjoilussa ottaa huomioon yleisimmät ruoka-allergiat/herkkyydet. Käytä mahdollisuuksien mukaan laktoosittomia/hylamaitotuotteita. Varaa keliaakikoille gluteenittomia ja diabeetikoille sokerittomia leivonnaisia ja merkitse ne pienellä kyltillä.

Noutopöytä

Noutopöydän ruokatarjoilun voi rakentaa niin monella tapaa kuin mielikuvitusta riittää. Erilaisten maateemojen mukaan (italialainen, espanjalainen, meksikolainen jne.), jolloin pöytään katetaan näiden maiden erikoisuuksia. Vuodenaikateemassa käytetään hyödyksi sesongin raaka-aineita; mm. keväällä parsaa, kesällä uusia perunoita ja marjoja, syksyllä uuden sadon vihanneksia, riistaa jne.

Perinteinen suomalainen pitopöytä rakentuu runsaasta kalavalikoimasta (graavia ja savustettua kalaa, silakkaa ja silliä), lihaleikkeleistä (lihahyytelö, paahtopaisti, kana-kalkkuna-poroleikkeet), salaateista (italiansalaatti, perunasalaatti, raakaraastesalaatti), lämpimistä liharuuista (karjalanpaisti) ja laatikoista (makaronilaatikko, porkkanalaatikko jne.) sekä jälkiruuista (marjakiisseli, täytekakku). Perhejuhlissa noutopöydästä hakevat ensimmäisenä suvun vanhimmat, hääjuhlissa vihkipari.

Istuva ateria

Pöytiin tarjoiltava ateria vaatii enemmän tarjoilua, joten ellet halua viettää juhlaasi keittiössä, hanki tarjoiluapua.

Mikäli juhlaa vietetään lounasaikaan, kolmen ruokalajin menu istuvalle aterialle on hyvä ratkaisu. Illalliskutsuilla ateriaa voi pidentää aloittamalla se lämpimällä liemellä ja tarjoamalla juustoja pääruuan ja jälkiruuan välissä. Kahvi avec päättää aterian.

Kolmen ruokalajin menu

 • Alkuruoka- kylmä/lämmin keitto tai kylmä/lämmin alkupala
 • Lämmin pääruoka
 • Jälkiruoka
 • Kahvi

Juhlava kuuden ruokalajin menu

 • Liemi/keitto
 • Kylmä alkuruoka
 • Sorbetti
 • Pääruoka
 • Juustot
 • Jälkiruoka
 • Kahvi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *