Lakkiaiset ja muut valmistujaiset

Jo joutui armas aika… Joll’ on oppia otsassa, sill’ on nappia nutussa, housuissa hopiakello
(Paavo Korhonen)

Kesäkuu on opintojen päättymiskuukausi. Koululaiset kirmaavat kesälaitumille, ylioppilaat ja eri oppilaitosten opiskelijat viettävät valmistujaisjuhliaan. Juhlan jälkeen toisilla on edessä uusi opinahjo, toisilla työuran löytäminen. Valmistumisen riemusta ja opintojen loppuun saattamisesta on aika nauttia nyt, sillä suloinen Suomen suvi on edessä kaikilla.

Valmistujaisjuhla, jokaisessa elämän vaiheessa, on tärkeä juhla nuorelle. Se on myös tärkeä perhejuhla, johon kummit ja ystävät kutsutaan osallistumaan. Vaikka nuorelle ovatkin ehkä tärkeitä ruusut ja lahjat, niin kaikkein tärkeintä on muistaminen. Muistathan sinäkin kummilastasi ja muita suvussa tai ystäväpiirissä juhlivia nuoria. Jos et pääse käymään, lähetä ainakin kortti!

Valmistujaisjuhla on nuoren elämässä jälleen uusi etappi kohti aikuiselämää. Useimmiten nuori irtautuu koulun jälkeen tai opiskelun myötä vähitellen kodistaan ja alkaa suunnitella omaa tulevaisuuttaan.

Valmistujaispäivä on yhtä juhlaa aamusta iltaan. Ensin juhlitaan koululla, sitten kotona ja useimmiten päivä päättyy luokkatovereiden tai ystävien kanssa vietettävään iltajuhlaan.

Pukeutuminen

Nykyisin pukeutuminen on varsin vapaamuotoista nuorten keskuudessa.  Farkut ja t-paita eivät kuitenkaan sovi ihan joka paikkaan. Juhlan kunnioittaminen asianmukaisella pukeutumisella on hyvien tapojen mukaista ja merkki hyvästä itsetunnosta. Valmistujaisjuhla on yksi sellainen  juhla, jossa nuorella on mahdollisuus pukeutua juhlallisesti.

Nyt nuori mies ainakin viimeistään pukee ylleen puvun/yhdistelmäpuvun, paidan ja solmion. Tytöt pukeutuvat juhlavaan leninkiin/jakkupukuun/housupukuun. Joissakin kouluissa on ollut tapana, että tytöt pitävät myös hansikkaita. Tytöt pukeutuvat myös usein illalla eri asuun kuin päivällä.

Ylioppilaaksi valmistuvalle tärkein asuste on kuitenkin se valkoinen lakki, joka pitää muistaa ottaa mukaan koululle.

Myös erilaiset ammattilakit ovat yleistyneet ja niitä soisi käytettävän samaan tapaan kuin ylioppilaslakkeja.

Vieraat/Kutsu

Mikäli koulun tilat ovat pienet, sääntönä on että koulun juhlaan osallistuvat vain vanhemmat, ja ehkä isovanhemmat.

Ylioppilas-/valmistumisjuhlaan kotona ovat tervetulleita lähiomaiset, kummit ja ystävät ilman sen kummempaa kutsua. Jos halutaan varmistaa, että juhlaan saapuvat kaikki ne, joita halutaan ehdottomasti tulevan, esitetään heille kutsu joko kutsukortilla tai soittamalla – ja miksei tänä päivänä myös sähköpostilla tai tekstiviestinä.

Tämä on myös hyvä keino varmistaa, että vieraat tulevat juhlahenkilön ja perheen kannalta sopivimpana ajankohtana.

Sukulaiset ja ystävät voivat myös itse tiedustella milloin on sopivaa tulla, ellei kutsuja ole lähetetty.

Onnittelumalja

Näihin juhliin sopii onnittelujuomaksi mainiosti vaikka kesäinen, kevyt kuohuviinipohjainen booli tai sitten kuohuviini. Kuohuviineistä suosittelemme makeaa Gancian Asti- ja kuivista Gancian Prosecco -kuohuviiniä. Alkoholiton booli, Pommac tai mehu vaihtoehtoina. Nuori saa näissä juhlissa jo itsekin nostaa miedosti alkoholillisen maljan. Kun vieraita kuitenkin käy onnittelemassa pitkin päivää, lasiin on välillä syytä kaataa alkoholitonta juomaa.

Ensimmäisenä nuorta onnittelevat vanhemmat, ja maljaan voivat yhtyä jo paikalla olevat vieraat. Lyhyitä puheita on jälleen lupa, ja toivottavaakin, pitää. Tämän jälkeen nuori voi skoolata myöhemmin tulevien kanssa erikseen.

Muu tarjoilu

Valmistujaisjuhlan pääosaa esittää juhlittava nuori, jota tullaan onnittelemaan. Tarjoilun ei tarvitse, eikä pidäkään, olla mahtipontista. Monilla vierailla saattaa olla samana päivänä useampia tilaisuuksia, joten he vain pistäytyvät onnittelemassa nuorta, eivätkä edes odota runsasta tarjoiltavaa.

Valmistujaisjuhla on yksi nk. open house – juhlista, joihin cocktailtilaisuuden tyyppinen noutopöytä/kahvipöytä sopii parhaiten.

Tarjoilun täytyy olla helposti pelkällä haarukalla tai sormin seisaaltaan syötävää. Yleensä tarjolla on suolaista ja makeaa. Liha – ja kalavoileipäkakku, täytekakku ja pikkuleivät ovat perinteinen ratkaisu ja niitä voi hankkia valmiina leipomoista.

Jos haluat itse valmistaa tarjottavan, erilaiset salaatit ja piirakat  ovat helppoa tarjottavaa ja täytekakun asemesta pöydässä voisi olla vaikkapa hedelmä-marjasalaattia. Ohessa reseptiehdotuksiamme.

Kevät on parsa-aikaa ja sitä saa melko edullisesti. Lohi taas on kala, josta kaikki pitävät. Valmista kylmäsavulohesta ja parsasta frittata-paistos ja/tai lohesta helppo kakku. Leikkaa niistä  jäähtyneenä pieniä, syöntihelppoja  paloja. Tomaatti-mozzarella salaatti on myös vaivatonta, ja maukasta tarjoiltavaa. Mango-mansikkasalaatin voit annostella vaikka pieniin annosmaljoihin/lasiin. Ks. muita vinkkejä tästä.

Jos tarjoilu noudattaa voileipä-täytekakku-pikkuleipälinjaa, niin yleensä juomina tarjoillaan kahvia tai teetä. Salaattien ja piirakoiden kanssa  kahvin voi korvata kuohuviinillä tai kevyellä alkoholillisella tai alkoholittomalla boolilla. Täytekakun  ja mango-mansikkasalaatin kanssa voi aina tarjota makeaa kuohuviiniä, Gancia Astia.

Kukat

Valmistujaisjuhliin kuuluvat ruusut. Ensimmäiset ruusut nuorelle annetaan koululla, ja niitä tulee myös varmasti kotiin päivän mittaan. Varaa niille tarpeeksi maljakoita tai kerää kaikki yhteen suurempaan maljakkoon tai vaikka kauniiseen sinkkiämpäriin. Noutopöytään ja lahjapöytään voi hankkia muunlaiset kukka-asetelmat.

Lahjat

Lahjaksi nuorella voi antaa lahjakortin, rahasekin, kirjan, levyn, taideteoksen, kukin mielikuvituksensa ja varojensa mukaan. Tulevaa opiskeluelämää ajatellen vaikka pussilakanasetti tmv. voi olla  ihan paikallaan.

Ylioppilaslyyra

Vanha tapa on hankkia äidille rintaan kiinnitettävä lyyra muistoksi ylioppilasjuhlasta ja kiitokseksi äidin ponnistuksista nuoren koulukäynnin aikana. Lyyra on jokaiselle äidille ihan kunniamerkin veroinen tunnustus. Jos äidillä on monta ylioppilasta, lyyristä voi tehdä yhtenäisen korun.

Kiitokset

Lahjoista ja onnitteluista pitää kiittää. Jos kiitettäviä on paljon, sen voi tehdä vaikka lehti-ilmoituksella. Henkilökohtainen kiitoskortti on tietysti persoonallisin vaihtoehto. Isovanhemmille ja kummeille lähetetään valmistujaiskuva muistoksi.

Juhlivia nuoria onnittelee myös GANCIA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *