Mitä asioita syksyllä voi tehdä Suomessa?

Suomen ehdottomiin vahvuuksiin kuuluu neljä toisistaan selvästi eroavaa vuodenaikaa. Talvi, kevät, kesä ja syksy. Talvisin maassa on lunta ja jäätä, pakkanen paukkuu ja erilaiset talviaktiviteetit ovat mahdollisia. Kesällä lämpö hellii ja pääsee uimaan sekä ulkoilemaan ilman suuria vaatemääriä, monet kesäharrastukset tulevat mahdollisiksi. Keväällä luonto herää eloon, ilmat lämpenevät ja ihmisetkin tulevat virkeämmiksi pitkän talven jälkeen. Ulkoiluun tulee uusia mahdollisuuksia talveen verrattuna.

Mutta entä sitten syksy? Kesän lämpö vaihtuu kuulaisiin iltoihin, sateet lisääntyvät ja valo vähenee. Monen mielestä syksy onkin ylivoimaisesti tylsin Suomen neljästä vuodenajasta. Syksyllä on kuitenkin paljon hyviä ominaisuuksia, joista ei muina vuodenaikoina pysty nauttimaan ja jotka tekevät vuodenajasta ainutlaatuisen ja paikkaansa puolustavan. Tässä artikkelissa kerromme asioita, joita voit tehdä syksyllä Suomessa.

Harrastusmahdollisuudet lisääntyvät

Monissa harrastuksissa syksy tietää uuden kauden alkua. Kesä on pidetty taukoa ja mahdollisesti saatu keväällä projekteja loppuun. Syksy onkin paras aika ottaa härkää sarvista ja hypätä uuden harrastuksen pariin. Jos esimerkiksi haluat oppia uusia taitoja, kuten valokuvausta, kädentaitoja tai kieliä, kannattaa suunnata syksyllä kansalaisopistolle. Uudet kurssit alkavat syksyllä ja täysin aloittelijoille tarjotaan mahdollisuus oppia uusia taitoja, sekä löytää elinikäinen harrastus. Myös monet liikuntaryhmät aloittavat toimintansa syksyllä uudelleen ja esimerkiksi oman aerobic-ryhmän jäsenten jälleennäkeminen kuuluu ehdottomiin syksyn kohokohtiin. Syksyllä myös uusi ryhmäliikuntaharrastus on helppo aloittaa.

Syksy on myös ulkoilun kannalta ainutlaatuista aikaa. Kuumaan kesään verrattuna pitkät kävelylenkit ovat helpompia suorittaa viileämmässä ilmassa, mutta toisaalta ainakaan alkusyksystä ei tarvitse pelätä liukkautta, eikä pakkasta.

Ruska tekee Suomen syksystä ainutlaatuisen

Sanotaan, että syksyllä luonto kuolee, mutta jonkun loppu on myös uuden alku. Syksyisin luonto tarjoaa Suomessa meille upeaa väriloistoa, kun lehdet loistavat keltaisina, punaisina ja oranssin eri sävyinä. Ruska on niin vaikuttavan näköistä monissa paikoissa, että esimerkiksi Lappiin järjestetään ulkomailta asti ruskaretkiä, joissa ihmiset ihmettelevät luonnon kauneutta.

Juuri Lapissa ruska on parhaimmillaan, mutta kaikkialla Suomessa syksy loistaa upeissa väreissään. Puista maahan putoavat lehdet luovat myös maatuessaan ilmaan syksylle ominaisen hullaannuttavan tuoksun, joka yhdistettynä kuulaaseen ilmaan kuuluukin vuodesta toiseen erinäisissä kyselyissä ihmisten lempituoksuihin.

Kodin lämpöön kääriytyminen

Kotona on aina mukava olla. Syksyisin tuntuu, että kuuma kaakao kodin lämmössä maistuu paremmalta ja tv-sarjat tuntuvat viihdyttävämmiltä. Monia harrastuksia voi harrastaa suoraan nojatuolista. Syksyisin alkavat esimerkiksi Euroopan suuret jalkapallosarjat ja kotimainen jääkiekon SM-liiga.

Kaikkiin näihin saa lisäjännitystä lyömällä vetoa. Predict with Tony -työkalun kaltaisilla apuvälineillä vedonlyöntiin tulee aivan uusi ulottuvuuskin. Vedonlyönnin lisäksi voi esimerkiksi syventyä siihen hyvään kirjaan, joka jäi kesken kesän riennoissa tai loihtia upeita herkkuja keittiön puolella perheelle, ystäville tai vaikka pelkästään itselleen.

Syksy on sienestyksen ja marjastuksen kulta-aikaa

Sienimetsällä ja marjametsällä käyminen kuuluvat lukuisien suomalaisten harrastuksiin syksyisin. Sienet ovat mitä mainiointa ruokaa keitettynä, paistettuna, haudutettuna ja monella muulla tavalla valmistettuna. Erilaisia syötäviä sieniä on Suomessa useita satoja. Kaikki sienet eivät kuitenkaan ole syötäviä, joten sienestäminen vaatii myös opiskelua. Osa sienistä on syötäviä vain ryöppäämisen jälkeen.

Sienien lisäksi Suomen luonto on täynnä myös maistuvia marjoja. Marjoja on poimittavissa jo kesällä, mutta erityisesti kirpeä puolukka on syksylle ominainen marja. Sen poimintakausi alkaa vasta syyskuussa. Puolukan lisäksi myös karpaloita on vasta syksyllä poimittavissa. Alkusyksystä luonnosta löytyy vielä myös mustikoita ja vadelmia. Marjoista voi valmistaa muun muassa maistuvia mehuja ja hilloja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *