Tutkijat vastaan avaruuden äärimmäiset sääolosuhteet

Äärimmäiset sääolosuhteet avaruudessa ovat vaaraksi maata kiertäville tärkeille satelliiteille, kuten GNSS-satelliiteille. Uusi British Antarctic Surveyn (BAS) johtama tutkimus on määrittänyt ensimmäistä kertaa avaruuden sääolosuhteita ja niiden todennäköisyyksiä GPS-kiertoradalle. 

Korkean energian relativistiset elektronit – tunnetaan myös nimellä “tappaja”-elektronit – ovat suuri satelliitteja vahingoittavan säteilyn lähde ja tästä johtuen niiden käyttäytymisen tunteminen on erittäin tärkeää. Auringosta lähtevien latautuneiden partikkeleiden ja magneettikenttien saapuessa maan magneettikenttään syntyy geomagneettisia myrskyjä. Näiden myrskyjen aikana useat tappaja-elektronit ulommalla säteilyvyöllä lisääntyvät ja muuttuvat äärimmäisen vaaralliseksi sääilmiöksi.

Kansainvälisen BAS-tiimin vetäjä Nigel Meredith analysoi tiimeineen dataa Yhdysvaltojen satelliiteista 20 viime vuoden ajalta. He määrittivät eri ilmiöille todennäköisyyden 1/10, 1/50 ja 1/100 vuodessa akselilla. Esimerkiksi 1/100 merkkaisi, että kyseinen tapahtuma käy todennäköisyyden mukaan kerran sadan vuoden välein.  Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *