Mistä apua unettomuuteen?

Tiedetään, että kolmannes ihmisistä kärsii nykyään enemmän tai vähemmän uniongelmista. Mistä sitten saa apua unettomuuteen, jos se on elämää haittaava? Paikkoja ja väyliä on onneksi nykyään paljon, sillä unettomuus myönnetään jo oikeaksi ongelmaksi.

Ensin voi tietysti jutella asiasta työterveyshoitajan, kouluhoitajan tai vaikka unihoitajan kanssa. Unihoitajiakin löytyy nykyään monesta paikasta. Lisäksi on olemassa monenlaisia elämäntapaneuvojia ja valmentajia, joiden puoleen voi alkuvaiheessa kääntyä. Alla on erilaisia hoitopolkuja ja vaihtoehtoja unettomuuden syiden selvittämiseksi ja hoitamiseksi.

Lääkäriltä poliklinikalle

Jos unettomuus huolestuttaa, vaikka elämäntavat ovat kunnossa, niin ehkä on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Ennen sitä kannattaa tarkistaa ovatko unihygienia-säännöt hallussa. Seuraavaksi kannattaa pitää unipäiväkirjaa. Malleja löytyy useita netistä, ja myös tämän blogin etusivulla on tulostettava malli.

Unipäiväkirjaa kannattaa pitää (rehellisesti) pari viikkoa ennen lääkärin puheille menoa.

No mistä sitten sen ymmärtäväisen lääkärin löytää?

Jos haluat käyttää julkisen puolen palveluita, mene terveyskeskukseen omalääkärin juttusille. Vaadi, että unettomuuttasi tutkitaan, jos selvää syytä ei löydy. Unettomuuden syistä on kerrottu täällä. Unettomuuden taustalla voi olla myös sairaus, siksi sitä on syytä tutkia.

Jos lääkärisi on viisas, hän kirjoittaa sinulle lähetteen esimerkiksi yliopistollisen sairaalan unipoliklinikalle. Helsingissä toimii myös yksityinen uniklinikka Vitalmed, jonne lääkärisi voi sinut lähettää. Tutkimukset maksat joko itse tai jos saat kunnasta maksusitoumuksen niin maksu tulee kunnalle.

Unipoliklinikoilla on asiaan erikoistuneita lääkäreitä ja hoitajia, ja siellä voidaan tehdä monen tasoisia tutkimuksia. Parasta oli päästä laajaan koko yön kestävään unipolygrafiaan.

Erikoislääkärin vastaanotolle

Yksi mahdollisuus on mennä uniasioihin erikoistuneen lääkärin yksityisvastaanotolle. Nykyään lääkärillä on mahdollisuus suorittaa unilääketieteen erikoispätevyys, ja tuon pätevyyden saaneita lääkäreitä on Suomessa reilut parikymmentä.

Toki ilman virallista pätevyyttä uniasioihin perehtyneitä lääkäreitä on paljon enemmän. Suurin osa heistä on jälleen näitä uniapneaan perehtyneitä, esimerkiksi keuhkolääkäreitä. Mutta on myös heitä, jotka ovat perehtyneet unettomuuden tutkimiseen ja hoitoon.

Unilääketieteeseen perehtyneet lääkärit voivat olla peruskoulutukseltaan neurologeja, fysiatreja, psykiatreja tai sisätautilääkäreitä. Juuri siksi oikean lääkärin löytäminen on niin hankalaa. Näitä lääkäreitä kuitenkin löytyy Helsingistä, Turusta, Tampereelta, Mikkelistä, Kuopiosta, Jyväskylästä, Oulusta ja muutamilta muiltakin paikkakunnilta.

Unihäiriöihin perehtyneitä lääkäreitä kannattaa kysyä suoraan lääkärikeskuksista kuten Mehiläinen, Pihlajalinna ja Terveystalo. Monilla on yksityisvastaanotto, mutta ei toki kaikilla.

Unihoitajalle

Unihoitajia alkaa olla monessa paikassa, erityisesti Yliopistollisten sairaaloitten uniklinikoilla sekä monien yksityisten lääkärikeskusten palveluksessa. Ainakin Terveystalo, Mehiläinen, Coronaria ja Pihlajalinna tarjoavat unihoitajien palveluita joissakin toimipisteissään.

Valitettavasti olen huomannut, että useimmiten unihoitajien palveluiden yhteydessä mainostetaan uniapnean hoitoa. Uniapnea on vakava sairaus ja vaatii hyvää hoitoa, mutta palveluja saisi olla enemmän myös ihan puhtaasti unettomuusongelmista kärsiville.

On myös sairaanhoitajia, jotka ovat kouluttautuneet unihoitajiksi. Heitä kannattaa etsiä internetistä. Olen huomannut joskus tällaisten hoitajien mainoksia ihan Facebookissa.

Unihoitaja ei tietenkään voi kirjoittaa lähetettä sairaalatutkimuksiin tai lääkettä, mutta hänen kanssaan voi lähteä selvittää asiaa alustavasti. Hän voi antaa vaikka hyviä neuvoja omahoitoon sekä ohjeita siitä, miten asian kanssa tulisi edetä.

Unikoulut ja vertaisryhmät

Suomessa toimii monia uniyhdistyksiä, joilla on omia vertaisryhmiä sekä unikouluja. Myös Uniliitto järjestää uniryhmiä Helsingissä, Tampereella, Vantaalla, Kuopiossa, Espoossa ja Riihimäellä. Lisätietoja Uniliiton ryhmistä voit kysyä osoitteesta.

Käytännössä näitä ryhmiä järjestävät pääasiassa paikalliset yhdistykset, kuten Pirkanmaan Uniyhdistys ja muut vastaavat. Uniryhmiä järjestävät myös monet muut tahot. Esimerkiksi mielenterveysyhdistykset ja työterveyspalveluja tarjoavat yritykset. Yksityiset lääkäriasematkin, kuten vaikkapa Aava ja Mehiläinen järjestävät uniryhmiä.

Uniryhmä on yleensä melko pieni vertaistukiryhmä, joka kokoontuu viikon tai parin välein säännöllisesti. Siellä keskustellaan osallistujien kokemuksista unettomuudesta tai muista uniongelmista.

Unikouluja järjestetään pääasiassa eri ikäisten lasten vanhemmille. On unikouluja ihan pienille vauvoille, taaperoikäisille ja kouluikäisille. Niistä ollaan montaa mieltä, mutta moni vanhempi on saanut niistä huomattavaa apua lapsen nukkumiseen.

Aikuisillekin järjestetään unikouluja. Ne toimivat samaan tapaan kuin uniryhmät, mutta kokoontuvat vain tietyn ajanjakson ajan. Unikoulussa yleensä täytetään unipäiväkirjaa ja saadaan muutenkin kotiläksyjä. Unikouluja järjestävät pääasiassa yksityiset tahot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *