Ystävänpäivä
”Ystäväsi on ihminen, joka tietää sinusta kaiken ja silti pitää sinusta „
− Elbert Hubbard
Muista ystävääsi Ystävänpäivänä, 14. helmikuuta!
Ystävänpäivä on mahdollisesti saanut alkunsa muinaisen Rooman Lupercalia-juhlasta, jota vietettiin 15. helmikuuta. Juhlalla kunnioitettiin Junoa, roomalaista naisten ja avioliiton jumalatarta, sekä Pania, luonnon jumalaa.
Ystävänpäivä liitetään myös Pyhän Valentinuksen päivään, jonka alkuperästä on monia selityksiä ja Valentinus- legendoita on useita. Yksi niistä kertoo roomalaisesta piispa Valentinuksesta, joka salaa keisari Claudiukselta vihki sotilaita avioliittoon. Keisarin mielestä nimittäin naimisissa olevat miehet olivat huonompia sotilaita kuin naimattomat, koska he eivät taisteluissakaan voineet unohtaa kotiväkeä, vaan kantoivat kaiken aikaa huolta heidän hyvinvoinnistaan. Niinpä sotilaallisesta maineestaan kiinni pitävien, mutta naimisiin haluavien nuorten miesten piti mennä naimisiin salaa ja ystäväksi tarjoutui piispa Valentinus.
Nuoret miehet pääsivät naimisiin, mutta Valentinus joutui tyrmään, jonne sotilaiden puolisot ja kihlatut lähettivät hänelle kiitokseksi kortteja, kirjeitä ja pieniä lahjoja. Kuolema tälle rakkauden sanansaattajalle kuitenkin langetettiin, minkä johdosta pyhästä Valentinuksesta tuli marttyyri, rakastavaisten ja kihlautuneiden suojelija ja onnellisen avioliiton takaaja.
Euroopasta Amerikkaan
Englannissa helmikuun 14. päivää vietettiin juhlapäivänä jo vuonna 1537, jolloin hallitsijana oli naisten miehenä tunnettu kuningas Henrik VIII. Siltä ajalta on peräisin mm. uskomus, jonka mukaan helmikuun 14. päivän aamuna ensimmäisenä vastaantuleva on se oikea eli Valentine. Valentinen päivänä oli lupa lähettää nimettömiä viestejä ystäville ja myös salaisille lemmenkohteille. Upeita kortteja rakenneltiin itse samaan tapaan kuin nykyiset skräppääjät parhaimmillaan. Ensimmäiset painetut Valentinen päivän kortit tulivat myyntiin Englannissa 1800-luvun alussa.
Englannista Valentinen päivän vietto ylitti Atlantin ja valloitti Amerikan 1800-luvun lopulla. St. Valentine’s Day on siitä asti ollut Yhdysvalloissa yksi tärkeimpiä juhlapäiviä, jonka tunnukseksi muodostui punainen sydän. Yhtä sydänten sykähtelyä St. Vanlentin’s Dayn vietto onkin nykyisin; punainen ja pinkki ovat päivän väri ja sydän sykkii niin korteissa, pipareissa, kuin kakuissa ja kaikessa mahdollisessa.
Myös Yhdysvalloissa tytöt uskovat, että ensimmäinen mies, joka kävelee heitä vastaan ystävänpäivänä, on Valentine, eli se heidän oikeansa. Lisäksi uskotaan, että ystävänpäivänä omenan halkaiseminen ja siementen lukumäärän laskeminen todistaa sen, kuinka monta lasta kyseinen tyttö saa. Sitä ”oikeaa” etsitään myös usein rusettiluisteluissa, jotka kuuluvat Yhdysvalloissa St. Valentine’s Dayn viettoon. I love you – Will you be my Valentine?
Suomeen vasta 1980-luvulla
Suuren meren takaa Ystävänpäivän vietto rantautui myös Suomeen 1980-luvulla ja vuodesta 1987 se on ollut virallinen kalenterijuhla. Meillä Ystävänpäivää vietetään enemmän pelkän ystävyyden kuin ”sen oikean” etsimisen tai muutoin romanttisissa merkeissä. Romantiikka ei missään nimessä ole kielletty tänäkin päivänä!
Meillä sydänyhdistykset, Punainen Risti ja postilaitos ovat hyvällä menestykselle luoneet ystävänpäivän ympärille perinteen, joka on villinnyt kaikki kansalaiset ikään katsomatta. Ystävänpäiväkortti onkin joulukortin jälkeen eniten lähetetty kortti.
Hyvissä ajoin ennen Ystävänpäivää kauppoihin ilmestyvät paitsi monenlaiset kortit, myös kaikenlaista pientä lahjatavaraa, krääsääkin. Ja kaikissa sykkii päivän tunnus, punainen sydän. Eniten monia aikuisia ainakin ilahduttavat lasten itsensä tekemät kortit ja pienet lahjat. Äidin ja mummon sydämen sulattaa varmuudella pikkukäsin ommeltu sydämenmuotoinen neulatyyny tai sydämin kirjailtu vohvelikangaspyyhe. Suklaa, samppanja ja ruusut liitetään myös meillä aikuisten välisiin Ystävänpäivän lahjoihin. Hyvä lahja on myös suklaa ja pullo portviiniä.
Vaali ystävyyttä – Ystävänpäivänä
Nykyihminen on kiireinen työssään ja vapaa-ajallaan. Ystävät jäävät helposti vähälle huomiolle. Ystävänpäiväkortti on merkki siitä, ettet ole ainakaan heitä täysin unohtanut. Kortti voi olla postin tai sähköpostin tuoma ja vaikka tekstiviestinä naputeltu.
Ystävänpäivä on kuitenkin myös mainio tilaisuus tavata omia ystäviään. Tapaamisen ei tarvitse olla monimutkainen; lasillinen kuohuvaa ravintolassa tai kotona, kahvit kahvilassa tai kotona sydänleivosten tai muun pienen tarjoilun kanssa. Vaaleanpunainen täytekakku sydänkoristeineen ja lasillinen Asti Spumantea sopii mainiosti päivän teemaan. Kakun voi vielä leipoa sydämen muotoisessa vuoassa, jos haluaa korostaa päivän teemaa. Sydänmuoteilla voi valmistaa myös suolaisia piirakoita tai makeita leivonnaisia. Ja kattaukseen löytyy valmista rekvisiittaa yllin kyllin. Jos päätät kutsua ystävät istumaan iltaa yhteisen aterian äärelle, katso vinkkimme Ystävänpäivämenuksi täältä.
Ystävät ovat kallista ylellisyyttä – muista ystävääsi 14. helmikuuta!
P.S. Vinkkinä miehille, jotka eivät muista omaa hääpäiväänsä; muista vaimoa pienellä lahjalla Ystävänpäivänä!
Leave a Reply