Videopelien suosio kasvaa vuodesta toiseen

Videopelit ovat nousseet vuosi vuodelta suurempaan suosioon, mikä näkyy myös muuttuneissa asenteissa pelaajia kohtaan. Enää videopelien pelaajat eivät ole laiskoja pizzaa syöviä nörttejä, jotka istuvat ikkunattomassa huoneessa koko päivän koneensa äärellä. Syynä muuttuneisiin asenteisiin on myös eSports, joka tuo pelaajat kansan silmien eteen. Pelaamisen haastavuus sekä sen tuomat hyödyt ovat alkaneet kiinnostaa ihmisiä. Ennen kaikkea eSports on mahdollistanut sen, että nykyisin menestyneet e-urheilijat nähdään samanlaisina kuin muutkin urheilijat. 

Vielä 2000-luvun alussa videopelejä pidettiin lasten huvituksena ja monet kokivat ne samanlaiseksi aiheeksi kuin esimerkiksi lasten leikit. Jos aikuinen pelasi videopelejä, pidettiin sitä outona ja hyvin keskenkasvuisena. Suosio kuitenkin jatkoi nousuaan ja monet tämän päivän pelaajista ovat samoja, jotka aikoinaan takoivat Nintendolla ensimmäistä The Legend of Zeldaa. Nyt 35 vuotta myöhemmin samat pelaajat saattavat pelata kyseisen pelisarjan viimeisintä osaa Nintendo Switchillä.

Esports on puolestaan tuonut kasvot League of Legendsin, Dotan ja Counter Striken pelaajille. Pelaajien haastattelut ovat kiinnostavia ja kertovat kovasta työstä, joka on vaadittu huippupeleihin pääsyyn. 

Pelit ja pelivälineet kehittyvät

Peliteknologia on kehittynyt huimasti viime vuosien aikana, eikä kehitys ole edes aikeissa hidastua. Uusia pelejä ilmestyy tuon tuosta ja pelit tuovat mukanaan aina uusia kokemuksia. Samalla kun pelit kehittyvät, ovat myös laitteet kehittyneet. Nykyisin markkinoilla on erikseen pelaamiseen suunniteltuja tietokoneita – aina kannettavista pöytäkoneisiin – jotka mahdollistavat uskomattomia pelikokemuksia. Konsolit kehittyvät koko ajan ja tämän hetken suosituimpia konsoleita ovat Playstation 5, Xbox Series X sekä Nintendo Switch. 

Uusia laitteita kehitellään kuitenkin koko ajan, jotta pelit olisivat vielä mielenkiintoisempia. Aikoinaan markkinat valtasi Sega ja Nintendo, joille pelikasetti asetettiin ennen pelaamaan alkamista. Nykyisin tarjolla on digitaalisia pelejä, pelaamista verkossa ja useiden peliprofiilien maailma. Jokainen pelikonetta käyttävä voi avata sen omalla profiilillaan, löytää itse lataamansa pelit ja omat tallennuksensa. Näin säästyy tilaa, eikä huoneita tarvitse enää täyttää pelien koteloilla – eikä muistista tarvitse olla samalla tavalla huolissaan. 

Pelaaminen houkuttelee eri tavoin

Suosituimpiin eSports peleihin kuuluvat joukkuepelit kuten League of Legends, Counter Strike: Global Offensive sekä Dota 2. Lisäksi pelaajat suosivat pelejä kuten Starcraft 2, World of Warcraft, Overwatch sekä Rocket League. Pelit ovat itsessään haastavia ja niiden parissa menestyminen on vaatinut paljon harjoittelua sekä oman toiminnan analysointia. Kommunikointi ja strategiset kyvyt nousevat usein tärkeään asemaan pelaajien keskuudessa – sillä vastassa on yleensä vähintään yhtä kova joukkue tai lahjakkaita pelaajia. 

Toisille pelaaminen on puolestaan puhtaasti hauskaa ajanvietettä, joka rentouttaa ja voi tuoda mukanaan mukavia hetkiä läheisten kanssa. Esimerkiksi jo aiemmin mainittu Zelda voi olla osa rutiinia, sillä pelaaja on voinut pelata saman sarjan ensipeliä vuonna 1986 ja jatkanut osasta toiseen vuosien ajan. Toiset taas haluavat hauskuuttaa itseään Minecraftin maailmassa, jossa vaarat eivät ole kovinkaan kummoisia, mutta pelin ohella voi rakennella mitä uskomattomampia kokonaisuuksia. Lisäksi tarjolla on tuhansia muita pelejä aina hauskoista ja yksinkertaisista peleistä jännittäviin ja toiminnan täytteisiin peleihin. 

Pelaajat ovat nykyisin keskimäärin vanhempia

Vaikka stereotyyppisesti ajatellaan, että keskivertoisesti videopelien pelaajat ovat noin 20 vuotiaita miehiä, ei tämä pidä paikkaansa. Tänä päivänä pelaajat ovat keskivertoisesti 44 vuotiaita, eli itse asiassa vanhempi väki pelaa huomattavan paljon. Tämä lieneekin osasyynä pelejä koskevien asenteiden muutokseen. Samalla sukupuolijakauma on muuttunut, sillä nykyisin naiset ja miehet pelaavat keskimäärin yhtä paljon.

Yksi syy ilmiölle on, että aiemmin lähinnä nuoret pelasivat videopelejä, mutta nykyisin nuo nuoret ovat jo jopa yli 30 vuotta vanhempia. Samalla asenteet pelaavia naisia kohtaan ovat muuttuneet, kun tasa-arvo on parantunut. Pelaaminen voikin olla harrastus, jonka aloittaa jo nuorena ja jota voi jatkaa läpi elämän. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *