Tutkimus: Sademetsien puut ovat saattaneet kuolla nopeammin 80-luvun jälkeen ilmastonmuutoksen vaikutuksesta

Australian sademetsien trooppiset puut ovat kuolleet kaksinkertaisessa määrin verrattuna 80-lukuun. Syynä tälle vaikuttaisi olevan ilmastonmuutos kansainvälisen pitkäaikaisen Nature-julkaisussa julkistetun tutkimuksen mukaan. Tämä tutkimus on todennut, että trooppisten puiden kuolevaisuus on kaksinkertaistunut kuluneiden 35 vuoden aikana. Samassa ajassa ilmasto on lämminnyt ja kuivuminen on lisääntynyt.

Metsien heikentyminen vähentää biomassaa ja hiilinieluja, joka taas tekee globaalin lämpötilan pitämisessä Pariisin sopimuksen tasoisena 2 °C. Tutkimusta johtivat Smithsonian Environmental Research Center, Oxford University ja French National Research Institute for Sustainable Development (IRD). Käytössä olivat uniikilla tavalla pitkällä aikavälillä kerätyt tiedot Australian sademetsistä.

Tutkimus totesi, että keskimäärin puiden kuolleisuus on kaksinkertaistunut kuluneiden neljän vuosikymmenen aikana. Tutkijat totesivat, että puut elävät vain puolet aikaisemmasta koko alueella ja lajista riippumatta. Vaikutukset näkyvät 80-luvulta lähtien tutkijatiimin mukaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *