Tutkijoiden Mukaan Kerääntynyt Aurinkoenergia on Luultavasti Syynä Marsin Pölymyrskyille

Mars-planeetan kausittain imevä ja vapauttama aurinkoenergia on luultavasti jo pitkään planeetan tarkkailijoita kiinnostaneiden pölymyrskyjen takana erään tutkijatiimin uuden raportin mukaan.

Marsin äärimmäisen energian epätasapainon (joka tarkoittaa planeetan auringosta itseensä imevän aurinkoenergian määrää ja sitten sen vapauttamista lämpönä) mittasivat Houstonin yliopiston fysiikan professori Liming Li, ilmakehätieteen professori Xun Jiang ja tohtoriopiskelija sekä PNAS:ssa (Proceedings of the National Academy of Sciences) julkaistun artikkelin pääkirjoittaja Ellen Creecy.

”Yksi kiinnostavimmista löydöksistämme oli energian ylijäämän – enemmän energiaa kuin imetään päästetään irti – olevan mahdollisesti Marsin pölymyrskyjen takajana. Kun ymmärrämme tämän toimintaa Marsissa, voimme ymmärtää energia tasapainon vaikutusta vakaviin myrskyihin, kuten hurrikaaneihin, omalla planeetallamme,”

Creecy sanoi.

Ohut ilmakehä ja ellipsinen kiertorata tekevät Marsista erittäin alttiin laajoille lämpötilamuutoksille. Se imee itseensä auringon lämpöä, kun se kulkee läheltä aurinkoa sen perihelikausilla (Marsin eteläisessä osassa on kevät ja kesä) ja jolloin samaan aikaan se kärsii pölymyrskyistä.

Kun Mars liikkuu kauemmaksi auringosta, se imee itseensä vähemmän aurinkoenergiaa. Sama ilmiö tapahtuu myös maassa, mutta tutkijoiden mukaan ilmiö on äärimmäinen Marsissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *