Tarjoilu

Kuohuviini tarjoilussa tärkeintä on oikea lämpötila, oikea makeusaste kussakin tilanteessa ja kaunis tarjoilulasi.

Nk. open house – tilaisuudessa on pidettävä huolta siitä, että kuohuviini on kylmää kaiken aikaa. Laseja ei kannata myöskään täyttää kuin vasta ihan viime hetkellä, jos mahdollista. Kuohuviini lämpenee nopeasti ja sen vaivalla tehdyt kuplat häviävät taivaan tuuliin.

Pullon avaaminen

Kuohuviinin valmistusprosessin aikana pulloon syntyy painetta, joka voi olla jopa kuusi ilmakehää (bar). Sen vuoksi pullon käsittelyssä on oltava varovainen. Vertailun vuoksi todettakoon, että henkilöauton renkaassa on noin 2 barin paine!

  • Älä koskaan säilytä pulloa auringonpaisteessa.
  • Älä hölskytä pulloa tarpeettomasti kuljetuksen aikana ja anna pullon ”rauhoittua” ennen avaamista muutama tunti (mieluiten jääkaapin hyllyllä, ei ovilokerossa).
  • Jäähdytä pullo ennen avaamista joko vesi-jääseoksessa (n. 20 min.) tai jääkaapissa (3-4 t).
  • Poista korkkia ympäröivä folio ja rautakehikko. Pidä toisella kädellä tukevasti kiinni sekä pullon kaulasta että korkista, joka saattaa joskus pyrkiä ulos pullosta omia aikojaan.
  • Tartu toisella kädellä tukevalla otteella kiinni pullon pohjasta.
  • Pidä pulloa vasemmalla kädellä vinossa asennossa, kaulaosa hieman ylöspäin, ja paitsi itsestäsi, varmuuden vuoksi aina myös yleisöstä poispäin suunnattuna.
  • Pyöritä oikealla kädellä pulloa pohjasta ja ”jarruta” vasemmalla kädellä pullosta pois pyrkivää korkkia.
  • Toimi hitaasti, mutta varmasti.
  • Varaa lasitarjotin lähettyville ja esimerkiksi pyyheliina tai servietti, jos viini sattuisikin vaikka kuohahtamaan yli.
  • Kaada lasiin ensin vähän viiniä. Odota että kuohu laskeutuu ja lisää sitten loput. Älä kaada lasia liian täyteen.

Tarjoilulämpötila

Kaikkien juomien tarjoilussa on tärkeää, että ne tarjotaan oikeassa lämpötilassa. Kuohuviinin tarjoilulämpötila on 5-8 C. Mitä makeampi viini, sitä viileämpänä se kannattaa tarjota. Nuoret samppanjat tarjoillaan yleensä 8-asteisina, ikääntyneet 10-asteisina. Vältä juomien viilentämistä pakastimessa, sillä se aiheuttaa shokin viinille ja pilaa taatusti laadun.

Kauniista lasista

Kuohuviinit tarjotaan useimmiten korkeasta huilumaisesta tai tulppaanimaisesta lasista. Asiantuntijat pitävät parhaana viimeksi mainittua, yläpäästä suippenevaa lasityppiä. Toinen vaihtoehto on laakea, maljamainen lasi (coupe), jonka kerrotaan saaneen muotonsa Ranskan keisarittaren Marie Antoinnetten vasemmasta rinnasta.

Asti Spumante –kuohuviini tarjotaan perinteisesti maljamaisesta lasista, koska laakea lasi tuo paremmin esille mm. viinille ominaisen aromaattisen tuoksun. Moscato-lasiksi kutsuttu lasi on saanut nimensä Asti Spumanten rypäleestä.

Lasista ei pidä kuitenkaan tehdä elämää suurempaa kysymystä. Jos kaapissasi on vanha kunnon huilumainen Aurora-kuohuviinilasi tai mikä tahansa aikoinasi valitsemasi lasityyppi, käytä sitä. Pääasia on, että käytät säännöllisesti kauniita lasejasi. Turhahan niitä on pitää kaapissa pölyyntymässä. Uusia laseja hankkiessasi, kannattaa ottaa huomioon asiantuntijoiden vinkit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *