Piinaavatko painajaiset?
Näetkö inhottavia, pelottavia tai ahdistavia unia, joista heräät sydän pamppaillen? Toisin sanoen, piinaavatko painajaiset sinua? Painajaiset voivat olla todella pelottavia, ja niistä herääminenkin voi olla vaikeaa.
Joskus se painajaisen pakokauhu jää tajuntaan niin, että vaikka heräät, niin tunne jää päälle. Olosi voi olla sekava, etkä oikein tiedä kuka olet ja missä olet. Et ole varma tapahtuiko oikeasti jotain kauheaa vai oliko se tosiaan unta. Onko sinulle tuttua tällainen kokemus?
Lapset näkevät herkästi painajaisia, mutta kymmenen ikävuoden jälkeen painajaiset yleensä vähenevät selvästi. Puolet aikuisistakin näkee silloin tällöin pahoja unia, naiset enemmän kuin miehet. Aikuisista noin 3-5 % näkee painajaisia toistuvasti, viikoittain. Kaikki näkevät painajaisia joskus, eikä niistä tarvitse huolestua.
Painajaisten syytä kannattaa kuitenkin hiukan pohtia. Varsinkin jos niitä näkee usein tai jos niissä on aina sama aihe.
Traumat tulevat uniin
Elämässä voi tapahtua niin rankkoja asioita, että niitä on vaikea käsitellä päivisin hereillä. Silloin ne saattavat piinata öisin painajaisten muodossa. Tällaiset post-traumaattiset stressireaktiot voivat jatkua vuosia tai vuosikymmeniä, jos niitä ei käsitellä mitenkään. Tunnen sotaveteraaneja, jotka kertovat edelleen näkevänsä painajaisia sodan ajan tapahtumista.
Mikä tahansa traumaattiseksi koettu asia voi jäädä mieltämme painamaan ja tulla uniin painajaisina. Sen ei tarvitse välttämättä olla mikään suuri katastrofi tai vakava onnettomuus. Henkilökohtaisesti syvältä koskettanut asia voi riittää.
Monilla sellaisia ovat lapsuuden kokemukset, fyysinen tai psyykkinen väkivalta tai muuten ikävät olosuhteet. Tietysti koulu- tai työpaikkakiusaaminen voi aiheuttaa trauman tai kodin / koulun / työpaikan liian suuret vaatimukset jatkuessaan pitkään.
Jos näet painajaisia jostakin traumaattisesta kokemuksesta, siitä kannattaisi puhua ammattiauttajan kanssa. Jatkuvat painajaiset kertovat siitä, että mielemme ei voi hyvin. Siitä voi seurata myös unettomuutta ja sitä kautta monenlaista hankaluutta. Ei haittaa, vaikka traumaattisesta kokemuksesta olisi kymmeniä vuosia. Koskaan ei ole liian myöhäistä käsitellä asioita. Traumaperäisten unien ja niihin liittyvien muistojen läpikäyminen on todettu tehokkaaksi keinoksi vähentää traumaattisten muistojen ahdistavuutta ja unta häiritsevien painajaisunien esiintymistä.
Painajaisia on ilman traumojakin
Painajaisten tautalla voi myös olla jokin sovittamaton ristiriita elämässä. Tunnetko olevasi täysin väärässä ammatissa? Joudutko esittämään kotona roolia, joka ei oikeasti ole sitä, mitä haluaisit olla ja tunnet olevasi? Oman hyvinvointisi kannalta ristiriidat kannattaisi pyrkiä poistamaan.
Kova stressikin voi aiheuttaa painajaisia. Samoin liian raskas illallinen tai runsas alkoholin käyttö. Runsaan alkoholin tai huumeiden käytön lopettaminenkin vieroitusoireineen on painajaisille otollista aikaa.
Toistuvien painajaisunien syynä voi myös olla psyykkinen häiriö. Yle uutisten 4.11.2021 julkaiseman tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että unettomuusoireet, depressiiviset tai neuroottiset piirteet lisäävät painajaisten määrää. Taustalla voi olla myös geneettisiä tekijöitä.
Lisäksi painajaisen voi saada aikaan liian väkivaltainen tai ahdistava tv-ohjelma tai pelottava elokuva. Jos on herkkä näkemään pahoja unia, kannattaa välttää tällaisia. Itse olen jo luopunut kaikkien kauhu- ja väkivaltaelokuvien katsomisesta.
Painajaisia voi tietysti nähdä ilman mitään traumoja tai psyykkisiä häiriöitä. Jotkut lääkkeet, kuten beetasalpaajat tai rauhoittavat lääkkeet voivat saada aikaan painajaisunia. Myös Parkinsonin taudissa käytetyt lääkkeet voivat vaikuttaa siten. Itse olen nähnyt ikäviä ja sekavia unia lihasrelaksanttien sekä melatoniinin ottamisen yhteydessä.
Myös sairaudet itsessään saattavat aiheuttaa painajaisia. Esimerkiksi kova kuume tai kiputilat. Itse näin kunnon painajaista viimeksi, kun olin juuri tullut matkalta Qatarista. Uskon, että painajaisen laukaisi fyysisesti erittäin raskas matka ja kova väsymys, sekä monta tukahduttavassa kuumuudessa vietettyä päivää.
Mieti painajaisten syitä
Painajaisia ei kannata pelätä, vaikka ne ovatkin inhottavia ja pelottavia. Pahimmillaan olen itse herännyt valtavaan pakokauhuun, joka ei tahdo lähteä heräämisen jälkeenkään pois. Silloin nousen ylös, menen toiseen huoneeseen, sytytän valot ja juon vähän vettä.
Jos sekään ei auta, niin alan selata vaikkapa Facebookin uutisvirtaa kännykästä, tai laitan korvanapit korviin ja kuuntelen musiikkia. Pääasia on, että ikään kuin herätän kaikki aistit. Tarkoitus on tuoda koko alitajunta oikeasti hereille, jotta unen tuoma tunnelma väistyisi.
Monesti painajaisen jälkeen on vaikea nukahtaa uudelleen. Pysyttelen joskus tarkoituksella hereillä jonkin aikaa (jopa tunnin), koska muuten sama uni saattaa jatkua. Joskus herään parikin kertaa, ja aina vaan sama uni jatkuu.
Aina kun näen painajaisen, mietin sen syytä. Nyt viimeksi syy oli ilmeinen, mutta joskus sitä joutuu miettimään ihan tosissaan. Mietin että mikä nyt mättää. Onko töissä hankaluuksia? Miten kotielämä sujuu? Onko tapahtunut jotain ikävää? Vai pelkäänkö jotain tulevaa?
Syiden pohtimisella tähtään siihen, että voisin vaikuttaa niihin syihin ja estää uusien painajaisten syntymistä. Uskon, että painajaisetkin kertovat meille jotakin omasta itsestämme. Ne kertovat meille milloin meidän kestokykymme on koetuksella. Uniaan kannattaa kuunnella.
Leave a Reply