Mikä on huolipäiväkirja?

Menet väsyneenä nukkumaan ja ajattelet, että uni varmaan tulee pian. Makaat hetken aikaa ja lähes nukahdat, mutta sitten mieleesi nousee jokin huomisen haaste. Tai alat miettiä raha-asioita. Muistat sairasta lähiomaista tai mietit lasten kouluasioita. Ja pling – unesta ei ole enää tietoakaan.

Tässä postauksessa annan pari hyvää vinkkiä siihen, miten omaa päätään voi tyhjentää ikävistä ajatuksista ja täyttää hyvillä ajatuksilla. Katsotaan mitä ovat huolipäiväkirja ja kiitollisuuspäiväkirja.

Päivällä on kaikenlaista touhua ja kiirettä, eikä kaikkea ehdi miettiä. Mutta illalla kun rauhoitut sänkyyn, on hyvää aikaa pohtia vaikkapa niitä raha-asioita, työasioita tai mitä tahansa mikä mieltä painaa. Nyt aivot saavat rauhassa märehtiä huoliaan.

Siinä nukkumaan käydessä niille asioille ei vaan voi tehdä mitään. Huolet alkavat kiertää kehää ja vatvot ja vatvot samoja asioita. Jos nukahdat, saatat herätä yöllä jatkamaan niitten asioitten pohtimista.

Kaikki tietävät, ettei tätä kannattaisi tehdä. Kaikki myös tekevät silloin tällöin niin. Huolia on vaikea jättää makuuhuoneen ulkopuolelle. Asiaa voi kuitenkin auttaa aika paljon huolipäiväkirjan avulla. Moni on saanut siitä oikeasti avun ahdistukseensa.

Sovi itsesi kanssa huolipäiväkirjan purkuaika

Aina kun mieleesi tulee jokin ahdistava asia tai huoli, josta et pääse irti, kirjoita se ylös. Tähän voi varata ihan tavallisen ruutuvihon tai mitä tahansa paperia. Itse valitsisin jonkun oikein kauniin vihon, johon on kiva kirjoittaa.

Siis kun huoli valtaa mielen, ota huolipäiväkirja esiin. Tee näin päivällä mieleen nousevien huolettavien tai ahdistavien asioitten kanssa. Kun mieleesi nousee jokin ikävä asia tai ajatus, kirjoita se lyhyesti huolivihkoosi tai vaikka paperilapulle.

Kirjoita asia ylös, mutta älä erittele sitä sen enempää. Sitten voit todeta, että huoli on nyt tallessa, ja palaan siihen myöhemmin. Käsittelet näitä huolia sitä varten varatussa huolihetkessä. Ja jos yöllä käy niin, että ikävät ajatukset valtaavat mielen, toimi samoin.

Voit pitää huolipäiväkirjaa valmiina yöpöydällä, samoin kynää kirjoittamista varten. Kohottaudu ylös ainakin sen verran, että voit kirjoittaa. Kirjoita nyt vihkoon se asia, joka sinua huolettaa. Sano sitten itsellesi, että minun ei tarvitse juuri nyt miettiä tätä, mutta käsittelen sitä huomenna.

Yöllä ei kannata asioita käsitellä senkään vuoksi, että tunnesäätelymme ei toimi normaalisti. Aivot hoitavat omia tehtäviään yöllä, ja jos et nuku, niihin kertyy kuona-aineita. Hermosolujen energiataso on myös vähissä, eikä toiminta ole parhaalla tasolla. Ajattelet asioista todennäköisesti hieman eri tavalla päivällä, joten jätä pohtiminen päivään.

Varaa siis kalenteristasi 15-30 minuuttia aikaa päivittäin huolihetkeen. Tee siitä säännöllinen tapa. Huolihetkeä ei kannata pitää juuri ennen nukkumaan menoa, vaan iltapäivällä tai alkuillasta, ennen kuin väsymys iskee.

Pohdi, huolehdi ja sure kaikin voimin

Sitten kun on oikea aika huolihetkelle, heittäydy siihen täysillä. Katso vihkostasi kaikki huolesi, tai jos niitä ei ole, mieti joku asia, mikä todennäköisesti alkaa kohta huolettaa.

Nyt voit kirjoittaa tarkemmin huolistasi. Mieti huoltasi eri näkökulmista. Analysoi sitä. Mikä on pahinta mitä voi tapahtua, ja mitä siitä seuraa? Entä jos huoleni ei toteudukaan? Mitä tämä asia merkitsee minulle nyt ja mikä sen merkitys on vuoden päästä?

Mieti miten voit ratkaista asian. Vai voitko? Huoli voi olla sellainen, ettet voi siihen vaikuttaa. Päätä silloin miten suhtaudut siihen. Voit märehtiä huoltasi kaikin voimin. Piehtaroi koko voimallasi näissä huolettavissa asioissa. Ja kun huolihetkesi on ohi, päästä irti. Päätä että palaat asiaan taas seuraavana päivänä.

Kun otat huolettavan asian käsittelyyn, mieti:

  • Miten tärkeä asia tämä minulle on?
  • Miksi se on tärkeä?
  • Voinko tehdä asian hyväksi jotain?
  • Mikä on pahin mahdollinen seuraus, jos huoleni toteutuu?
  • Mitä silloin tapahtuu?
  • Kuinka todennäköistä se on?
  • Mitä voin silloin asialle tehdä?
  • Mitä tapahtuu, jos en mieti koko asiaa?

Huolien vyöryessä päälle yöaikaan, kannattaa kokeilla myös rentoutumistekniikoita. Voit myös kuunnella korvanapeilla rauhoittavaa musiikkia, tai keskittyä kuuntelemaan mukavaa äänikirjaa tai jotain podcastia. Kunhan et valitse mitään liian innostaa, ettei vireytesi lisäänny.

Liiallinen huolien ja murheiden miettiminen viittaa yleensä stressiin. Jos se on jatkuvaa niin siitä on hyvä keskustella jonkun kanssa. Jos stressi liittyy työasioihin, työterveys on oikea osoite silloin. Jos huolehtimiseen liittyy kovasti ahdistusta, on syytä keskustella esimerkiksi psykologin tai terapeutin kanssa.

Kiitollisuuspäiväkirjalla on helppo nostaa mielialaa

Huolien ja murheiden miettimisen vastapainoksi voit kokeilla jotain aivan muuta. Irrota ajatuksesi huolista ja mieti sen sijaan, mistä voit olla kiitollinen. Yllättävän paljon voi mielialaa nostaa yksinkertaisella konstilla: kiitollisuuspäiväkirjalla.

Ota taas kaunis vihko. Kirjaa joka ilta ennen nukkumaan käymistä asioita, joista voit olla kiitollinen juuri nyt. Tapahtuiko päivän aikana jotain mukavaa? Tapasitko läheisen ihmisen tai soittiko sinulle joku? Teitkö hyvää ruokaa, näitkö jotain kaunista tai kuulitko hyvää musiikkia? Siitäkin voi olla kiitollinen, ettei mitään ikävää tapahtunut.

Olen itse pitänyt kiitollisuuspäiväkirjaa, ja niitä kiitollisuuden aiheita löytyi yllättävän paljon, kun alkoi miettiä. Kiitollinen voi olla siitä, että läheiset ovat terveitä, tai että ympärillä on kaunista luontoa. Hyvästä kirjasta tai kauniista vaatteesta voi olla kiitollinen.

Samaan tapaan toimii positiivisuuspäiväkirja. Kirjoita päiväkirjaan kaikkea mitä päivän aikana elämässäsi tapahtui. Mutta kirjaa vain positiivia asioita, tai ainakin positiivisesta näkökulmasta. Esimerkiksi että kävit vaateostoksilla, etkä tuhlannut yhtään rahaa. (Ei siis niin, ettet taaskaan löytänyt mitään kivaa.)

Olen itse pitänyt myös positiivisuuspäiväkirjaa ja se oli ihan hauskaa. Siinä myös oppii itsestään ja ajattelutavastaan jotain uutta. Kannattaa kokeilla!

Ohjaamalla ajatukset huolien sijasta hyviin asioihin, vaikuttaa omaan mielialaansa ja nukkumiseensa. Kiitollisin mielin on hyvä nukkua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *