MrBeast maailman merien puolesta

Maapallon merissä kelluu jopa 150 miljoonaa tonnia roskaa. Vuoteen 2050 mennessä muoviroskan määrä uhkaa jopa nelinkertaistua, jos asian suhteen ei toimita.

Onneksi keskuudessamme elää henkilöitä, jotka ovat valmiita käärimään hihat ja ryhtymään hommiin. Yksi heistä on tubettaja MrBeast.

Kuka on MrBeast?

MrBeast-nimimerkin takaa löytyy idearikas nuori mies nimeltään Jimmy Donaldson. Vuonna 1998 syntynyt herra lukeutuu eniten tienaavien YouTube-tähtien joukkoon.

Amerikkalaista hyväntekijää voidaan todella kutsua YouTube-tähdeksi, sillä heinäkuussa 2022 kanava ylitti maagisen 100 miljoonaan tilaajan rajan.

13-vuotiaasta pelikommentoijasta supertähdeksi

MrBeast aloitti videoiden julkaisun jo vuonna 2012 vain 13-vuotiaana. Alkuaikoina hän tuotti lähinnä peleihin liittyvää sisältöä kommentoiden muiden pelaajien otteita kentällä.

Viraaliksi ilmiöksi hän pääsi vuonna 2017 “Counting to 100 000” -videollaan. Tämän jälkeen kanavan suosio on kasvanut huikeaa tahtia saavuttaen lopulta nykyiset mittansa.

Nykyään sisältö pääkanavalla keskittyy enimmäkseen erilaisiin stuntti-, haaste- ja lahjoitusvideoihin. MrBeast esimerkiksi haastaa ihmisiä suorittamaan mitä mielikuvituksekkaampia tehtäviä ja jakaa sitten tuhansien dollareiden palkintoja onnistuneille.

Itsensä tehokkaasti brändänneellä miehellä on nykyään kuusi nimensä alla toimivaa kanavaa. Koko homman pyörittämiseen tarvitaan 60-päinen tiimi.

Miksi MrBeast on niin suosittu?

Kun asiaan perehtymätön katselee ensimmäistä kertaa MrBeastin videoita, saattaa herätä kysymys: mikä tekee juuri tästä herrasta niin suositun?

Esimerkiksi ensimmäisellä viraalivideolla hän laskee 100 000:een ääneen. Alkuperäisen videon pituus oli 40 tuntia, muokatun version 24 tuntia.

Videoiden näennäinen järjettömyys selittäneekin suosiota osaltaan. Katselijoita kiinnostaa kaikki erilainen ja ennennäkemätön – olkoon se järkevää tai ei – ja tämän MrBeast varmasti osaa!

Koko toiminnan käynnistänyt pelistriimauksen kommentointi on edelleen yleistä monilla YouTube-kanavilla. Seuraajia riittää kaikenlaiseen pelaamiseen aina e-urheilusta rahapeleihin. Esimerkiksi pikakasinot ja niiden pelit ovat yllättävän suosittu aihe striimauksen parissa.

Nykyään vaaditaan kuitenkin jotain uutta ja uniikkia, jotta tubettaja onnistuu saavuttamaan edes osan MrBeastin suosiosta.

Olipa suosion syy mikä tahansa, se on tehnyt MrBeastistä rikkaan miehen. Jimmy Donaldson on vankkumaton filantrooppi, joten hän suuntaa ison osan tuotoista erilaisiin hyväntekeväisyyden projekteihin.

Mikä on Team Seas -projekti?

Yksi hänen viimeisimmistä isoista projekteistaan on Team Seas, lokakuussa 2021 aloitettu varainkeruukampanja. Organisoinnissa oli tiiviisti mukana myös tubettaja Mark Robber.

Sen tavoitteena oli kerätä 30 miljoonaa dollaria, jotka lahjoitettaisiin valtamerten puhdistukseen. Jokaista kerättyä dollari kohden luvattiin puhdistaa 0,45 kilogrammaa roskaa pois merestä. Puhdistustyön hoitaisi Ocean Conservancy- ja Ocean Cleanup -järjestöt, joille keräyksen tuotto jaettaisiin.

Projekti julkaistiin yhtäaikaisesti eri sosiaalisen median alustoilla, ja se laukaisi todellisen massahyväntekeväisyyden aallon tubettajien keskuudessa. Projekti levittää tärkeää tietoa ilmastonmuutoksesta.

Kampanjaan lähti mukaan yli 140 maasta tuhansia sisällöntuottajia, joiden yhteenlasketut seuraajamäärät kohoavat jopa miljardiin. He kuvasivat varainkeruuseen liittyviä videoita, joissa kannustivat seuraajiaan lahjoittamaan Team Seas -projektiin.

Toiminta ei jäänyt pelkkään virtuaaliseen maailmaan, vaan esimerkiksi MrBeast itse tiimeineen jalkautui Dominikaanisen tasavallan saastuneille rannoille vapaaehtoistyöhön. Rubber puolestaan osallistui The Ocean Cleanupiin.

30 miljoonan dollarin tavoite saavutettiinkin nopeasti. Keräyksen avulla merestä on poistettu jo yli 14,5 miljoonaa kiloa roskaa. Kampanja on edelleen aktiivinen, ja voit seurata täällä, miten puhdistustyö etenee.

Edeltävä keräys: Team Trees

MrBeast on laittanut hihat heilumaan aiemminkin: ennen Team Seas -projektia hän saattoi alulleen yhdessä kollegansa Mark Roberin kanssa Team Trees -keräyksen.

Tässä projektissa oli tavoitteena kerätä 20 miljoonaa dollaria toimiin metsäkadon estämiseksi. Tavoite on jo ylitetty ja keräys jatkuu edelleen aktiivisena.

Tuotto menee suoraan Arbor Day Foundationille, joka istuttaa yhden puun jokaista kerättyä dollaria kohden.

Heinäkuussa 2022 varainkeruu oli tuottanut jo 23,8 miljoonaa dollaria, ja Arbor Day Foundation oli kerennyt istuttamaan jo 19 miljoonaa puuta. Istutusten on suunniteltu päättyvän joulukuussa 2022.

YouTube-tähdet esimerkkinä ympäristönsuojelussa

MrBeast kuuluu uuden sukupolven suunnannäyttäjiin, mitä tulee ympäristötietoisuuteen. Nuori hyväntekijä on saanut jo isoja asioita aikaan.

Ympäristönsuojelu on erityisen tärkeää nyt, kun planeettamme kohtaa haasteita monelta suunnalta. Jokainen pystyy osallistumaan talkoisiin omilla pienillä valinnoillaan.

On mahtavaa, että laajan seuraajakunnan omaavat tähdet näyttävät mallia omalla toiminnallaan. Konkreettiset toimet sekä vievät asioita eteenpäin, rohkaisevat muita että levittävät valveutuneisuutta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *