Ihana ja kamala kuuhulluus
Täysikuu kumottaa pilvettömältä taivaalta ja uneton valvoo. Onko valvominen sattumaa vai kuutamon vaikutusta? Kuutamo on innostanut runoilijoita, kirjailijoita ja romantikkoja. Myös kauhuelokuvissa käytetään kuutamon luomaa salaperäistä ja pelottavaakin tunnelmaa hyväksi. Kuuhulluus on ihanaa – ja kamalaa.
Ihmissudet muuttuvat susiksi juuri täydenkuun aikaan. Muutenkin ennen uskottiin, että sudet ulvovat kuulle. (Tosiasiassa ne viestivät toisilleen ihan kuutamosta riippumatta.) Muutkin taruolennot liikkuvat yleensä täysikuun aikaan. Joissakin psyykkisissä sairauksissa esiintyy ”kuuhulluutta”, mutta terve ihminen ei kuutamolla käyttäydy sen hullummin kuin muulloinkaan.
Kuu sen sijaan liikuttaa meriä. Vuorovesi nousee maapallon sillä puolella, missä kuu on Maata lähimpänä. Kuun vetovoima saa meren nousemaan sitä kohti. Vuoroveden liikkeisiin vaikuttaa myös auringon vetovoima, joskin vähemmän kuin kuun vetovoima.
Vuorovesi-ilmiöön viitataan usein, kun puhutaan kuun vaikutuksesta uneen. Moni ajattelee, että jos kuu liikuttaa valtameriä, miksei se vaikuttaisi ihmisiinkin. Onhan aikuisen ihmisen painosta 60-70 % vettä. Tosin valtameret ovat valtavia, yhtenäisiä vesialueita. Itämerikin on niin pieni alue, ettei vuorovesi siihen juuri vaikuta.
Tutkijat ovat havainneet, että jotkin merieläimet reagoivat täysikuuhun. Pieneliöt ja katkaravut nousevat pintaan täydellä kuulla. Myös syvemmällä elävät suuret merieläimet ilmeisesti reagoivat kuun valoon. Kalamiehet tietävät kotoistenkin kalojen käyttäytyvän eri tavalla täysikuulla. Ainakin hauki tarttuu silloin hyvin uistimeen. Näitä ilmiöitä selitetään lähinnä erikoisen suurella valon määrällä.
Kuuhulluus unettomuuden syynä?
Täysikuu syntyy silloin kun aurinko ja kuu ovat suunnilleen maan vastakkaisilla puolilla niin, että aurinko valaisee koko kuun. Kuu itsessään ei loista, se vain heijastaa auringon valoa. Jos osa kuusta on piilosta, on maan varjo auringon edessä. Kuu on siis itse asiassa aina täysi (vaikkei siltä näytä). Jos aurinko ja kuu ovat täsmälleen vastakkain niin, että maa on niiden välissä, syntyy kuunpimennys.
Monet eläimet ovat erityisen aktiivisia täysikuulla, esimerkiksi pöllöt. Kuun eri vaiheita on hyödynnetty myös maanviljelyksessä. Ihmiset ovat aina uskoneet kuun vaikuttavan elämän eri tekijöihin. Jotkin ihmiset kokevat olevansa erityisen energisiä tai hermostuneita täyden kuun aikaan.
Olen kuullut, että sairaaloissa, pelastuslaitoksella ja poliisilla olisi erityisen paljon tehtäviä täydenkuun aikaan. En tiedä onko tämä tilastollisesti totta, vai vain tunne siitä, että näin olisi. Jos jotakin poikkeuksellista tapahtuu täydenkuun aikaan, se varmaan jää paremmin mieleen juuri sen vuoksi, että täysikuu kumottaa taivaalla.
Sveitsissä tehtiin laadukas tutkimus vuonna 2013, jossa todellakin saatiin näyttöä siitä, että kuun kierto vaikutti uneen. Täysikuun aikana nukutun unen määrä väheni tutkituilla keskimäärin 20 minuuttia yötä kohden. Myös syvän unen määrä väheni jopa 30 prosenttia.
Samanlainen tutkimus on yritetty toistaa useasti, mutta vastaavia tuloksia ei ole saatu toista kertaa. Näin ollen epäselväksi jää edelleen, oliko yhden tutkimuksen tulos tosiaan näyttö kuun vaikutuksesta, vai kenties jotakin sattumaa.
Oli tutkimustuloksia tai ei, niin moni herkkäuninen sanoo, että kyllä kuutamo vaikuttaa. Tieteellisesti ajatellaan tämän liittyvän suurempaan valoaltistukseen. Täysikuu antaa valoa, joka taas hillitsee unihormoni melatoniinin tuotantoa. Tämä ei kuitenkaan selitä pilvisellä säällä tapahtuvaa valvomista.
Luonnonilmiöihin liittyy paitsi kuun liikkeet, myös aurinko. Esimerkiksi auringonpilkut ja aurinkotuulet vaikuttavat selvästi moniin ilmiöihin. Ne vaikuttavat maan magneettikenttiin ja synnyttävät revontulia. Aurinkomyrskyistä kerrotaan uutisissakin, koska ne häiritsevät mm. satelliitteja. Mitenkähän ne vaikuttavat ihmiseen ja nukkumiseen?
Nauti kuutamosta!
Täysikuu voi herättää myös ahdistuksen ja pelon tunteita. Liittyisikö se siihen, että entisinä aikoina täydenkuun antama valo helpotti yöeläinten saalistusta? Näin ihminenkin oli turvattomampi. Tietysti nämä ahdistuksen tunteet voivat syntyä myös saduista ja taruista, joissa täydenkuun aikaan tapahtuu pahoja asioita.
En seuraa kalenterista sitä, milloin on täysikuu. Monen monta kertaa olen itsekin silti valvonut kuutamolla. Kun olen yöllä valvonut ja sitten lopulta noussut ylös, olen huomannut miten kuu paistaa. Jos taivas on pilvetön, kuu valaisee tosi kauniisti maisemaa. Siinä on sellaista magiaa, jota on pakko jäädä katsomaan hetkeksi.
Jos kuulut niihin ihmisiin, joita täysikuu valvottaa, niin se on sitten vaan hyväksyttävä. Aivan sama, onko se tieteellisesti todistettu vai ei. Tai uskovatko muut siihen. Monet pitävät tällaista ”kuuhulluutta” täytenä hölyn pölynä. Mutta mehän olemme kaikki yksilöitä ja jokainen saa olla omanlaisensa.
Jos tunnet itsesi erityisen energiseksi täyden kuun aikaan, niin hyödynnä se tekemällä jotain. Jos kuu antaa sinulle energiaa, niin ehkä et tarvitsekaan niin paljon unta silloin. Oikea täysikuu kestää vain sen yhden yön. Seuraavana yönä kuu on jo vähän pienempi. Viikon päästä jo puolet kuusta on varjossa.
Sanoisinkin, että nauti kuutamosta! Katso miten kauniisti se valaisee ja miten erilaiselta maailma näyttää. Värit ovat toisenlaisia kuin auringonvalossa tai hämärässä. Jos asut maaseudulla, voit katsoa näkyykö aktiivisia eläimiä. Kaupungissakin voi havaita saalistavan pöllön.
Jos täysikuu ahdistaa sinua syystä tai toisesta, niin älä ainakaan seuraa kuun vaiheita mistään kalenterista. Äläkä katsele iltaisin taivaalle. Pidä sisällä – ainakin makuuhuoneessa – kunnon verhot edessä. Totta kai kuu herättää, jos annat sen paistaa ikkunasta vuoteeseesi.
Faktatietoa kuusta ja Auringosta
- Täydenkuun aikaan Kuu ja Aurinko ovat lähes vastakkaisilla puolilla Maata
- Samalle janalle sattuessaan maa varjostaa Kuuta, on kuunpimennys
- Kuun pimennys on noin puolen vuoden välein
- Kuun vaiheet sattuvat liki samoille päiville joka 19. vuosi
- Kasvava Kuu näkyy puolilta päivin puoleen yöhön
- Vähenevä Kuu näkyy puolesta yöstä puoleen päivään
- Täysikuu näkyy auringonlaskusta auringonnousuun
- Kuun vetovoima on vain noin kuudesosa Maan vetovoimasta
- Auringon vetovoima on noin puolet Kuun vetovoimasta
- Aurinko on normaali, keskikokoinen tähti
- Aurinko kirkastuu vanhetessaan
- Auringonvalo sisältää kaikki tunnetut värit
- Auringon aktiivisuus vaihtelee 11 vuoden sykleissä
Leave a Reply