Kuinka valita oikea älykello?

Yhä useamman ranteesta löytyy toinen toistaan upeampia älykelloja. Markkinoilta löytyy satoja erilaisia laitteita eri ominaisuuksilla. Sopivan älykellon valitseminen itselle voi olla erittäin haasteellista. Sellainen mikä sopii toiselle, ei välttämättä ole itselle oikea vaihtoehto. 

Oikean älykellon valitseminen riippuu henkilökohtaisista tarpeista ja mieltymyksistä. Valintaa tehdessä tulee pohtia muun muassa mitä ominaisuuksia siinä tulee olla, haluatko seurata urheilusuorituksia, vastaanottaa ilmoituksia puhelimesta vai onko tärkeämpää kuinka hyvät tekniset ominaisuudet siinä on sekä kuinka hyvältä se näyttää ranteessa.

Kun älykellon ominaisuudet kohtaavat omat tarpeet, niin se tulee oikeasti käyttöön eikä jää vain lojumaan yhtenä turhana hankintana muiden joukkoon. Ennen ostopäätöksen tekemistä vertaile eri malleja näiden seuraavien vinkkien avulla:

Mihin käyttötarkoitukseen tarvitset älykellon?

Yleisesti ottaen älykello tarjoaa monia hyödyllisiä toimintoja, jotka helpottavat arjen hallintaa ja parantavat käyttäjien elämänlaatua. Yksi yleisimmistä käyttötarkoituksista älykellon hankintaan on terveyden ja kunnon seuranta. Niihin on usein sisäänrakennettuja antureita kuten syke- ja askelmittari, joiden ansioista omaa treenaamista on helppo seurata. Lisäksi ominaisuuksissa on monesti mahdollista seurata unenlaatua tai stressitasoja.

Toinen tärkeä käyttötarkoitus on ilmoitusten ja viestien vastaanottaminen. Älykellon voi synkronoida puhelimen kanssa ja se näyttää saapuvat puhelut, tekstiviestit, sähköpostit sekä sosiaalisen median ilmoitukset. Sen ansioista ei tarvitse jatkuvasti olla kaivamassa puhelinta esiin, vaan voi nopeasti nähdä kuka soittaa tai on laittanut viestin. Lisäominaisuuksina joissakin älykelloissa on muun muassa kalenteritoimintoja, navigointi, musiikintoisto, sääennuste ja jopa maksaminen on mahdollista NFC-teknologian avulla.

Älykellon käyttötarkoitus on monipuolinen ja se voi tarjota hyödyllisiä toimintoja erilaisten arjen tehtävien helpottamiseen. Käyttäjän tarpeet ja mieltymykset vaikuttavat siihen, mitä ominaisuuksista oikeasti tarvitaan ja mitkä niistä tulevat oikeasti käyttöön. Moni pitää rahapelien pelaamisesta, ja vaikka älykelloilla ei voi pelaa ilman rekisteröintiä, on oman talouden seuranta mahdollista.

Laitteiden välinen yhteensopivuus

Älykellojen yhteensopivuus eri laitteiden kanssa voi vaihdella riippuen käytetystä mallista. Yleensä voidaan olettaa, että ne ovat yhteensopivia kaikkien älypuhelimien kanassa, etenkin jos käyttöjärjestelmänä on Android tai iOS. On tärkeää kuitenkin tarkistaa älykellon valmistajan verkkosivuilta tai tuotetiedoista, mitkä laitteet ovat virallisesti tuettuja ja yhteensopivia.

Älykelloa käytettäessä puhelimeen ladataan sovellus. Yleensä nämä on kehitetty yhteensopiviksi Android-puhelimien kanssa, mutta iPhone yhteensopivuus riippuu älykellon käyttövalmistajasta. Suosituimmat merkit, kuten Apple Watch, Garmin ja Fitbit ovat yhteensopivia iPhonen kanssa.

Näissä voi olla poikkeuksia ja osa ominaisuuksista voi vaatia puhelimelta tiettyä käyttöjärjestelmäversiota tai päivitystä. Tähän kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jos käytössä on hieman vanhempi puhelin. Yhteensopivuus voi myös vaihdella eri toimintojen osalta. Esimerkiksi tiettyjen sovellusten tai palveluiden käyttö älykellon kautta voi edellyttää erillistä asennusta tai lisätilausta.

Ennen kuin ostat älykellon, niin on tärkeää varmistaa että se on yhteensopiva oman puhelimen kanssa.

Löytyykö älykellosta kaikki ominaisuudet mitä tarvitset?

Älykellot kehittyvät päivä päivältä, sekä niihin lisätään jatkuvasti uusia ominaisuuksia. Jos olet aktiivinen urheilija, niin kannattaa etsiä vaihtoehtoja jossa on hyvät terveys- ja liikuntaominaisuudet. Sellaisten käyttäjien ei näistä ominaisuuksista kannata maksaa, jos treenaaminen ei kuulu osaksi omaa arkea. Näissä tapauksissa etusijalle kannattaa laittaa muut ominaisuudet kuten viestitoiminnot, musiikintoisto ja muut lisäominaisuudet.

Älykelloja kannattaa vertailla sillä silmällä, että mitä ominaisuuksia itse oikeasti tarvitsee. Markkinoilta ei varmasti löydy täysin yksilöityä mallia, josta löytyisi vain ne ominaisuudet mitä itse käyttäisi. Valintaa tehdessä joukosta tippuu välittömästi monta vaihtoehtoa, kun keskityt niihin joista löytyy vain itselle tarpeelliset ominaisuudet ja toiminnot.

Älykellon fyysiset ominaisuudet

Älykello on täynnä teknologiaa ja erilaisia ominaisuuksia, jotka kiehtovat käyttäjiä. Se ei ole ainoa asia, joka vaikuttaa ostopäätökseen. Lähes yhtä tärkeää on laitteen fyysiset ominaisuudet sekä miltä se näyttää. Ne vaihtelevat eri mallien välillä. Kaikkia älykelloja yhdistää se, että niissä on yleensä kosketusnäyttö. Sen lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää näihin seuraaviin asioihin:

  • Näytön koko ja tarkkuus: Pieni näyttö saattaa olla sirompi ja moderni, mutta käytössä vaikeampi. Suurempi näyttö taas käytännöllisempi, mutta antaa rouheamman vaikutelman ulospäin.
  • Rannekkeet: Selvitä onko kelloon mahdollista hankkia erilaisia rannekkeita. Sitä vaihtamalla älykellon saa näyttämään juuri tilanteeseen sopivalta aina juhlavasta sporttiseen.
  • Älykellon runko: Älykellon runko on voitu valmistaa monesta eri materiaalista kuten ruostumattomasta teräksestä ja muovista. Tämä vaikuttaa sen kestävyyteen.
  • Vesitiivyis: Älykellot usein kestävät vettä, joten niitä voi käyttää uidessa ja sukeltaessa. Tämä kannattaa kuitenkin varmistaa vaihtoehtoja vertaillessa.

Akun kesto älykelloissa

Nykyarjessa ladattavia laitteita on vaikka millä mitalla. Yksi ehdottoman tärkeistä kriteereistä uusia laitteita hankittaessa on akkujen kesto. Älykelloissa akut kestävät merkistä ja mallista riippuen yhdestä päivästä vähän reilu viikkoon ennen kuin se täytyy ladata uudelleen. Akun kesto kuitenkin vaihtelee käytön mukaan, kuten näytön kirkkauden, ilmoitusten määrän sekä kuinka paljon eri sovelluksia on käytössä.

Usein älykelloissa on mahdollista ottaa käyttöön virransäästötiloja, jotka pidentävät akun kestoa. On suositeltavaa tutustua oman älykellon käyttöohjeisiin tai valmistajan verkkosivuihin saadaksesi tarkempaa tietoa akun kestosta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Huomioon kannattaa ottaa myös se, että älykellosovellus on jatkuvasti päällä puhelimessa. Se vie osittain sieltäkin tilaa ja akkua.

Hinta-laatusuhteen merkitys älykellon valinnassa

Älykelloa ostaessa on kannattavaa pohtia mikä on paras vaihtoehto hinta-laatusuhteeltaan. Mitä enemmän siinä on ominaisuuksia, niin sitä arvokkaammasta laitteesta on kyse. Jos älykellolta toivoo ominaisuuksia kuten sykemittaus, GPS, vedenkestävyys ja musiikintoisto, niin niistä joutuu yleensä maksamaan enemmän. Tosin ne tarjoavat myös paremman käyttökokemuksen sekä ovat kestävämpiä laitteita.

Siinä tapauksessa, että omaan käyttöön riittävät perustoiminnot kuten askelmittari, unenseuranta ja ilmoistusten vastaanotto, niin edullisemmat älykellot ovat hyvä vaihtoehto. Ne ovat budjettiystävällisempiä vaihtoehtoja ja ajavat ihan hyvin asiansa. On järkevää selailla läpi eri valmistajat ja mallit, sillä niiden joukosta varmasti löytyy juuri omaan budjettiin hinta-laatusuhteelta sopiva vaihtoehto.

Huomio muiden käyttäjien arvostelut ja suositukset

Muiden kokemukset ja suositukset ovat todella tärkeää tietoa, kun olet miettimässä älykellon hankintaa. Kannattaa kuitenkin etsiä tietoa useista eri tietolähteistä sekä vertailla mielipiteitä niiden mukaan. Jos omassa kaveriporukassa on älykellon käyttäjiä, niin heidän kokemukset kannattaa ehdottomasti ottaa kanssa huomioon.

Monet verkkokaupat tarjoavat asiakkaiden antamia arvosteluja tuotteista. Voit lukea niitä saadaksesi käsityksen eri tuotteiden toimivuudesta ja käyttäjäkokemuksista. Lisäksi erilaiset teknologiablogit ja -sivustot ovat keränneet kattavasti tietoa aiheesta. Niistä löytyy yksityiskohtaisia arvosteluja tietyistä älykelloista sekä vertailuja niiden ominaisuuksista.

Pidä kuitenkin aina mielessä, että olet hankkimassa älykelloa itsellesi ja omiin tarpeisiin. Punnitse budjettia, älykellon ominaisuuksia ja käyttäjäkommentteja ennen kuin teet ostopäätöksen.

Älykello avuksi tehokkaampaan arkeen

Älykello on puhelimen kaltainen laite, joka voidaan kiinnittää ranteeseen. Sen mukana kulkee monia hyödyllisiä toiminta, kuten kello, puhelujen vastaaminen ja soittaminen, viestien lukeminen, treeniohjelmat, musiikin kuuntelun ja paljon muuta. Eikä siinä kaikki se seuraa miten hyvin nukut, onko syke kohdillaan ja kuinka monta askelta on päivän aikana otettu.

Kyseessä on todellakin kätevä apuväline arjessa ja sopivat erinomaisesti aktiivisille ihmisille, jotka haluavat pitää kätevästi yhteyttä ystäviin ja seurata terveyttään helposti vain napauttamalla pari kertaa laitetta omassa ranteessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *