Korvatulpat ja muut kuulosuojaimet
Kuulutko niihin hyväkuuloisiin ihmisiin, joita äänet häiritsevät, kun pitäisi nukkua? Minä todellakin kuulun. Olen ihan mitatusti erittäin hyväkuuloinen, ja aistiherkkänä ihmisenä kaikki kuulemani myös tulee perille. Niinpä sitä on tullut testattua yhtä ja toista ”äänieristettä”.
Kaupungissa asuessa minua häiritsi rappukäytävän äänet. Kuulin kuinka aamulehden jakaja juoksi portaita alas ja paukutti postiluukkuja. Voi että se oli ärsyttävää herätä aina aamuyöstä siihen. Silloin kun asuntoni oli hissikuilun lähellä, kuulin tietysti myös hissin äänet.
En voisi kuvitellakaan asuvani ensimmäisessä kerroksessa, jossa kadun äänet kuuluisivat sisään. Ja vielä jos ulko-ovi olisi lähellä, senkin sulkeutumisäänet kuuluisivat. Mikäli makuuhuone on wc:n lähellä, myös naapureiden vessaäänet kuuluvat.
Kerran muutin vanhaan kerrostaloon, jossa oli kiva asunto ja koko talo pihoineen oli tosi mukava. Ensimmäisenä aamuna uudessa kodissani heräsin siihen, että naapurin rouva kysyi, otanko paahtoleipää aamiaiseksi. Siis mitä?
Olin aika ihmeissäni ja tajusin, että hän ei kysynyt sitä minulta vaan mieheltään. Tämä kysymys kuului siis seinän takaa! Olipa melkoinen ahdistus, kun tajusin, että siinä asunnossa jopa puheäänet kuuluivat seinän läpi. Kuulin kun naapurissa sytytettiin valot; naps. Kuulin milloin heillä oli vieraita ja milloin he menivät nukkumaan.
Onneksi kyseessä oli vuokra-asunto, joten asumiseni siinä jäi muutamaan kuukauteen. Seuraava asuntoni oli ensimmäisessä kerroksessa, mutta sisäpihan puolella. Harmi vaan, etten ollut tajunnut, että makuuhuoneeni seinän vieressä oli talon takaovi. Ja aamulehden jakaja käytti sitä.
Seuraavaksi muutinkin kolmannen kerrokseen asuntoon, jonka makuuhuone oli talon ulkokulmassa, kaukana rappukäytävästä. Kaunis ja tilava asumisoikeusasunto. Yläpuolellani sattui asumaan nuoripari, joka vietti erittäin epämääräistä ja vauhdikasta yöelämää ystävineen ja poliisivierailuineen.
Pitkän valituskierteen jälkeen muutin pois. Kaikki muutkin rapun asukkaat tekivät useita valituksia, mutta mikään ei auttanut. Seuraavan asuntoni valitsin vielä huolellisemmin ja olinkin siihen tyytyväinen. Se oli pieni kaksio rauhallisella alueella. No sitten tapasin nykyisen mieheni ja jälleen seurasi muutto…
Korvatulppien valikoimaa
Niin, monia kuulosuojaimia on siis tullut testattua jo ihan nuoresta alkaen. Tavalliset vaahtokumiset korvatulpat ovat olleet kai parhaita. Niitäkin on erilaisia ja erityisesti eri kokoisia. Korvatulppien valinnassa kannattaakin kiinnittää huomio tulppien kokoon.
Liian isot tulpat pongahtavat korvista helposti ulos. Jos taas sinulla on isot korvakäytävät, pieni tulppa ei ole tarpeeksi tiivis. Tulppien ääntä eristävät ominaisuudet myös vaihtelevat. Tulpat kannattaakin ostaa apteekista ja kysyä omiin korviin ja tarpeisiin sopivat.
Tulppa laitetaan korvakäytävään niin, että se likistetään sormien välissä pieneksi. Toisella kädellä vedetään korvalehdestä korvakäytävä mahdollisimman auki, ja sitten tulppa työnnetään korvaan. Sitä voi pitää hetken paikallaan, jotta se saa laajentua takaisin oikeaan kokoonsa korvan sisällä. Tulppa ei saa jäädä sojottamaan korkealle.
Myytävän on myös silikonisia korvatulppia, eli korvakittiä. Ne ovat pyöreitä möhkäleita, jotka on tarkoitus muokata omiin korviin sopiviksi. Muotoiltava pala on aika iso. Tarkoitus onkin muotoilla korvakäytävää laajempi tulppa. Silikoni siis muotoillaan vain vähän korvan sisään meneväksi. Suurempi osa tulee korvalehden sisäosaan. Tällä pitäisi olla paremmin ääntä eristävä vaikutus. Itse en niistä pitänyt.
Tällaisten muotoiltavien ja pehmeiden tulppien lisäksi myytävänä on ns. kuusitulppia. Ne ovat muovisia, lähinnä kuusen muotoisia tulppia. Niiden lisäksi on saatavilla myös anatomisesti muotoiltuja kovamuovisia tulppia.
Lentomatkustajalle on myytävä omanlaisiaan tulppia. Ne ovat näitä kuusitulppia, jotka on valmistettu silikonista ja niissä on painetta säätävä keraaminen suodin. Jos kärsit paineen vaihteluista lentomatkoilla niin kannattaa ehkä kokeilla. Näitä on myös lasten kokoa.
Pehmeät tulpat tulee vaihtaa riittävän usein. Niihin korvakäytävästä imeytyvä korvavaha huonontaa niiden äänieristystä. Kovamuoviset ja kuusitulpat taas tulee pestä käytön jälkeen.
Kallomme kuuntelee myös
Äänet kulkevat tajuntaamme tärykalvon ja kuuloluitten kautta, päätyen sisäkorvaan. Lyhyesti kerrottuna täältä äänien viesti kulkee aivoihimme. Mutta tämän lisäksi ääntä havaitaan kallon luiden kautta. Puhutaan luujohtumisesta. Sille taas on monta eri reittiä.
Tätä luujohtumista voit kokeilla vaikka peittämällä korvat käsilläsi ja sanomalla sitten jotain. Kuulet kyllä puheesi, vaikka korvat on peitetty. Äänesi tulee luita pitkin. Samalla lailla korvat peitettynä voit kuulla ulkoakin tulevat äänet, vaikkakin heikommin.
Korvatulpilla ei siis saavuteta täyttä hiljaisuutta. Tätäkin voit testata laittamalla tulpat korviisi ja kuuntelemalla televisiota. Ääni kyllä tulee läpi, vaikkei yhtä hyvin. Monille tämä vaimennus on kuitenkin riittävä nukkumista varten.
Jos vieressä on vaikkapa voimakkaasti kuorsaava puoliso, ei millään korvatulpilla sitä ääntä saa pois. Suosittelenkin tässä tapauksessa kuorsaajalle lääkäriin menoa tai toisessa huoneessa nukkumista. Jokaisella on oikeus nukkua rauhassa.
Monet pitävät korvatulppia erittäin hyvinä myös siksi, että niillä on psykologinen vaikutus. Kun tukkii korvansa tulpilla nukkumaan mennessä, samalla sulkee ulkomaailman pois. Tulpat ovat kuin porttina oman ja muun maailman välissä.
Itsekin käytän tulppia silloin tällöin. Matkoilla ne ovat aina mukanani, sillä koskaan ei voi tietää minkälainen on hotellihuoneen sijainti. Ja yleensä ainakin hotellin käytävillä tahtoo olla jonkin verran ääniä ihmisten kulkiessa myöhään yöllä ja aikaisin aamulla.
Kaikenlaisia keinoja on kokeiltu
Toinen keino, mitä paljon käytän, erityisesti nukkumaan mennessä, on korvanapit. Siis puhelimen tai tabletin ääntä johtavat kuulokkeet. Laitan yleensä napin vain toiseen korvaan. Siihen mikä on ylöspäin, toisen korvan ollessa tyynyä vasten.
Laitan sitten puhelimestani tulemaan joko rauhallista musiikkia tai äänikirjan. Mukava, leppoisasti luettu äänikirja on erinomainen unilääke. Eikä sen ole väliä, vaikka kirja olisi ennenkin kuunneltu. Pääasia, että on jotain mitä kuunnella.
Kuuntelen myös podcasteja. Riittävän pitkät ja rauhalliset ovat jälleen hyviä tähän tarkoitukseen. Ulkopuoliset äänet jäävät taakse, kun on jokin ääni mihin keskittyä.
Minulla on myös korvakuulokkeet, joissa on vastamelusuoja. Niitä käytän, jos haluan lentokoneessa kuunnella jotakin. Ne aika hyvin blokkaavat koneen metelin pois. Niillä ei valitettavasti voi nukkua, sillä korvien päällä olevat möykyt häiritsevät. Selälläni en voi nukkua.
Olen joskus epätoivoissani laittanut korvatulpat korviini, ja niiden päälle vielä sellaiset korvalaput, joita talvella käytetään. No eivät nekään mukavat ole. Myös pään ympäri kiedottua huivia olen käyttänyt tulppien lisänä.
Viimeisessä kuulontutkimuksessa (en muista miksi se tehtiin) todettiin, että kuuloni on hieman heikentynyt korkeimpien äänien osalta. Odotan sitä aikaa, kun kuuloni alkaa oikeasti huonontua. Eihän se tietysti muuten ole kivaa, mutta ehkä se vaikuttaa kuitenkin positiivisesti nukkumiseeni.
Leave a Reply