Karibian Koralliriutat Tarvitsevat Apuamme

Värikkäät koralliriutat täynnä merielämää ovat vähenemässä kaikkialla Karibiassa kohoavien lämpötilojen seurauksena. Koralliriutoilla on monia tärkeitä tehtäviä kalastamisesta paikallisten yhteisöjen suojaamiseen myrskyiltä, tulvilta ja merenpinnan nousemiselta.

Lisäksi ne houkuttelevat alueelle turisteja. Niiden ekonomiseksi nettoarvoksi maailmalla on arvioitu kymmenen miljardia dollaria. Kuitenkin ilmaston ja meren lämpötilojen noustessa nykyistä vauhtiaan, koralliriutat tulevat häviämään kokonaan seuraavien 80 vuoden aikana tai jopa tämän vuosisadan loppuun mennessä.

”Kokonaisia riuttoja, joilla aikaisemmin sukelsin ja snorklasin, on kadonnut. Joitakin lajeja ei enää näe riutoilla. Muutokset tapahtuvat nyt,”

sanoi LSU:n meri- ja rannikkotieteiden apuprofessori Dan Holstein.

Hän ja hänen kollegansa ovat kehittäneet uuden avoimen lähdekoodin mallin, joka on ensimmäinen lämpenevien merien vaikutuksia läntisen Atlantin koralliin arvioiva systeemi.

Alueisiin kuuluvat esimerkiksi Florida Keys, Bahama ja Karibia. Nykyisten merenlämpenemisen ennustusten mukaan malli laskee, kuinka korallipopulaatiot pystyvät selviämään sekä elämään tai kuolemaan meren lämmetessä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *