Huonon unen syyt

Halusin koota huonon unen syitä yhteen nippuun. Paremman unen löytäminen vaatii aina vaivannäköä, yksi keino tepsii yhdelle ja toinen toiselle. Käy näitä vaihtoehtoja läpi ja lue tarkemmin kustakin artikkelista. Ehkä löydät ne asiat, jotka vaikuttavat juuri sinuun.

Tärkeimpinä asioina, kun aletaan etsiä syitä huonoon uneen, on tietysti tarkistaa ne omat elämäntavat. Jos niissä ei ole korjaamista, pitää miettiä psyykkisiä tekijöitä. Onko sinulla stressiä, huolia tai masennusta. Ahdistus on erittäin paha unen karkottaja.

Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Se tarkoittaa sitä, että kaikki mitä mielessäsi prosessoit, vaikuttaa sinuun myös fyysisellä tasolla. Psyyken vaikutus ulottuu hormonitoimintaan, verenpaineeseen, aineenvaihduntaan, sydämen toimintaan ja hermoston aktiivisuuteen. Ei siis mikään ihme, että vaikutus ulottuu myös uneesi!

Ehkä elämäntilanteesi on nyt jotenkin huono. Onko töissä liikaa kiireitä, tai onko kenties tapahtunut jokin elämänmuutos? Oletko menettänyt läheisesi tai onko jotain erikoista tiedossa lähiaikoina? Oletko palavasti rakastunut vai eron partaalla?

Kaikki tällaiset asiat vaikuttavat uneesi. Herkällä ihmisellä tietysti enemmän ja vähemmän herkällä vähemmän. Joskus nämäkin asiat yllättävät. Itsensä vahvaksi tunteva henkilö voikin reagoida johonkin erikoiseen asiaan uudella tavalla. Tässä tapauksessa siis unettomuudella.

Myös ympäristö vaikuttaa

Seuraavaksi voit tutkia nukkumisen ympäristötekijöitä. Eli makuuhuoneen valaistusta, lämpötilaa, vuodetta jne. Onko makuuhuoneessa riittävän pimeää ja hiljaista? Toivottavasti et nuku kuopalle painuneella vanhalla joustinpatjalla. Tai kovalla laverilla.

Sängyn kovuuden tai pehmeyden tarve on tietysti yksilöllinen. Joku tykkää kovasta alustasta ja toinen haluaa upottavaa pehmeyttä. Oma mieltymyksesi ei välttämättä kuitenkaan ole se paras vaihtoehto sinulle. Yleensä on kyse enemmän tottumisesta kuin sopivuudesta.

Harvalla on varaa hankkia mittojen mukaan räätälöity patja vuoteeseensa. Mutta jos siihen on mahdollisuus, niin uskon sen kannattavan. Sopiva vuode ja hyvä patja ovat joka tapauksessa hyvä investointi.

Samoin peiton pitää olla itselle sopiva. Riittävän lämmin, mutta ei hiostava. Painopeitto on yksi vaihtoehto, josta olenkin kirjoittanut jo pariin kertaan. Lue tästä ensimmäiset kokemukseni ja tästä uuden, painavamman peiton hankinnasta.

Makuuhuoneessa tulee myös olla mahdollisuus tuulettamiseen, jotta ilma olisi raikas. Yleensä ihminen myös nukkuu paremmin viileässä. Lue täältä miten voit nukkua paremmin helteellä. Hiljaisuuskin on erittäin tärkeää. Itselleni ehdotonta. Aina siihen ei voi itse vaikuttaa, mutta erilaisia korvatulppia ja muita oppii kyllä käyttämään.

Sen liian valonkin kanssa pärjää, kun opettelee käyttämään silmälappuja eli unimaskia. Ne ovat käteviä erityisesti matkoilla. Pimennysverhot ovat myös hyvät, tai mikä tahansa, jotta valo ei herätä sinua väärään aikaan.

Ympäristötekijöihin voisi vielä laskea nuo nykyään kaikkialle tunkevat sosiaaliset mediat ja muu viihde. Ei malteta mennä nukkumaan kun katsotaan elokuvia tai roikutaan siellä somessa. Kirkas valo, joka on aallonpituudeltaan sinistä, tunkee silmiimme kaikista sähköisistä välineistä ja haittaa uneenpääsyä.

Tärkeintä on vuorokausirytmi

Vuorokausirytmistä ei voi puhua liikaa! Se on yksi avaintekijöistä, kun puhutaan hyvästä unesta ja unettomuudesta. Elimistömme toimii tietyssä rytmissä, ja me voimme ainakin jossain määrin vaikuttaa tuohon rytmiin. Elimistö myös oppii niin huonoille kuin hyvillekin tavoille.

Jos kärsit unettomuudesta, niin mieti vuorokausirytmiäsi. Vuorokausirytmin tulisi vastata mahdollisimman hyvin juuri sinulle ominaista rytmiä. Tässäkin kun olemme erilaisia. Toiset ovat synnynnäisesti aamuvirkkuja ja toiset iltavirkkuja.

Toisille myös rytmin muutokset onnistuvat helpommin kuin toisille. Ikäkin vaikuttaa, sillä iän myötä vuorokausirytmimme tahtoo aikaistua. Eli illalla alkaa aikaisemmin nukuttaa, ja vastaavasti aamulla pitää nousta kukonlaulun aikaan. Tai aamun lehden tulon aikaan.

Juuri tästä vuorokausirytmistä johtuen vuorotyön on todettu vaikuttavan uneen ja sen laatuun. Vaihtuva vuorokausirytmi ei ole ihmiselle luontaista eikä tee hyvää. Siitä huolimatta monien on pakko vuorotyötä tehdä. Paremmin sopeutuville se onnistuu hyvin, mutta jotkut ovat saaneet elimistönsä rytmin sekaisin loppuiäkseen.

Näihinkään emme valitettavasti voi aina itse vaikuttaa. Työtä on tehtävä, eikä ammatinvaihto ole aina oikea vaihtoehto. Myötäpäivään kiertävän vuorotyön pitäisi olla vähemmän haitallista kuin vastapäivään kiertävän. Myös säännöllinen yötyö on yhtä huono asia oman rytmin kannalta.

Ravinto ja lääkkeet

Omaan uneensa voi vaikuttaa myös ravinnolla. Ravintohan vaikuttaa meihin hyvin kokonaisvaltaisesti. Hyvä ravinto tekee hyvää, ja se vääränlainen ravinto (tai nautintoaineet) tekevät pahaa. Varmasti kaikki ymmärtävät, että liika alkoholinkäyttö ei tee elimistölle hyvää.

Siitä huolimatta moni yrittää nukkua nimenomaan alkoholin avulla. Kyllähän siinä tajunta sammuu, kun tarpeeksi ottaa, mutta oikeaa unta se ei vastaa. Eikä siksi unen tehtävät aivoissa pääse toteutumaan, eikä uni ole virkistävää.

Myös muut nautintoaineet vaikuttavat, kuten tupakka, huumeet ja lääkkeetkin. Valitettavasti monet lääkkeet häiritsevät unta. Jotkin vaikeuttavat nukahtamista, jotkin saattavat aiheuttaa painajaisia tai heräilyä. Nesteenpoistolääkkeet juoksuttavat vessassa. Piristävien elintarvikkeiden tiedostaminen on myös tärkeää, ettei valvo niiden vuoksi.

Yksi tavallisimmista unettomuuden aiheuttajista on unilääkkeiden käyttö. Harmillista mutta totta. Unilääkkeillä saatu uni ei sekään vastaa täysin normaalia unta, joten unen tehokkuus ei ole hyvä. Elimistö myös tottuu unilääkkeisiin, jolloin syntyy helposti riippuvuus.

Jatkuvasti unilääkkeitä käyttämällä joudut helposti kierteeseen, jossa annostusta pitää kasvattaa, jotta lääke tehoaisi. Sitten ilman lääkkeitä nukkuminen ei onnistu ollenkaan. Tarkista lääkityksesi yhdessä lääkärin kanssa. Kerro lääkärille myös ne käsikauppalääkkeet ja luontaistuotteet, joita käytät.

Sairaudetkin haittaavat unta

Moni sairaus vaikuttaa myös nukkumiseen. Onhan selvää, että jos on esimerkiksi reumakipuja, on vaikeaa nukkua. Kaikki kivut ovat melko tehokkaita unen karkottajia. Kipulääkitys auttaa yleensä, mutta aina siitäkään ei ole apua. Yksi itseäni vaivannut kiputila oli öisin iskevä migreeni. Myöhemmin mukaan tuli vielä Hortonin neuralgiaa.

Moni kärsii unettomuudesta vatsavaivojen vuoksi. Närästys, refluksitauti ja ilmavaivat voivat olla todella kiusallisia yöaikaan. Närästykseen ja refluksiin, eli ruuan ylös virtaukseen, auttaa kun kohottaa vuoteen tyynypuolta ylemmäs. Liian täydellä vatsalla on vaikea nukkua, samoin jos vatsa kurnii nälkää.

Monet psykiatriset sairaudet ja häiriötilat aiheuttavat unettomuutta ja katkeilevaa unta. Tällaisia ovat maniat, ADHD, ahdistuneisuushäiriöt ja masennuskin. Tosin masennus voi aiheuttaa myös liikaunisuutta. Myös muistisairaudet saattavat aiheuttaa unettomuutta.

Nukkumista haittaavat myös Parkinsonin tauti, kilpirauhasen liikatoiminta, sydänsairaudet, astma, eturauhassairaudet, syöpä ja virtsatietulehdukset. Tietysti myös sydämen rytmihäiriöt häiritsevät unta. Uniapnea (eli unen aikaiset hengityskatkokset) on yksi tärkeimmistä huonon unen aiheuttajista.

Lähes sairaus kuin sairaus vaikuttaa uneemme. Jotkin sairaudet vaikuttavat unen tarvetta lisäävästi, ja moni sairaus tuntuu myös helpottuvan, kun saa kunnolla nukuttua. Lisääntyyhän kipuherkkyyskin, jos on kovasti univajetta.

Jos sinä kärsit unettomuudesta tai huonolaatuisesta unesta, mieti mikä sinun kohdallasi voi olla syynä. Syitä voi tietysti olla useitakin. Tilanteen helpottamiseksi on hyvä hahmottaa taustalla olevat syyt. Ja pitää pyrkiä vaikuttamaan juuri niihin syihin.

Kaikkeen me emme voi vaikuttaa. Emme voi kaikille sairauksille mitään, emmekä voi olla ottamatta meille tarpeellisia lääkkeitä. Jotain voimme kuitenkin aina tehdä. Elintärkeän unen turvaamiseksi kannattaa tehdä se, mitä pystyy ja mihin pystyy vaikuttamaan. Pienilläkin asioilla voi olla suuri merkitys.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *