Vuodevaatteet ovat osa hyvää unta
Moni ei varmasti tule ajatelleeksi, että vuodevaatteilla – tai petivaatteilla – on oma osuutensa hyvään uneen. Merkitystä on vuodevaatteiden laadulla, materiaalilla sekä tietysti puhtaudella. Oletko kokeillut erilaisia materiaaleja ja eri tavoin valmistettuja? Niitähän on monia. Uudet vuodevaatteet ovat myös oivallinen joululahja! Klikkaa alla olevasta kuvasta ostoksille.
Pienikin epämukavuus vuoteessa voi olla nukahtamista häiritsevä. Jos lakanat kutittavat tai hiostavat, tai tuntuvat liian liukkailta, ei rentoutuminen ole välttämättä helppoa. Siksi kannattaa hiukan panostaa tähänkin asiaan, ja etsiä itselleen parhaiten sopivat lakanat ja tyynyliinat. Vuodevaatteet ovat osa hyvää unta.
Tutustu näihin materiaaleihin:
- Puuvilla
- Puuvilla / tekokuitu sekoitekangas
- Puuvillasatiini
- Percale
- Pellava
- Silkki
- Frotee (yleensä puuvilla tai polyesteri / puuvilla)
- Joustofrotee
- Flanelli (puuvillaa / tekokuituja)
Ylellistä silkkiä ja satiinia
Jotkut rakastavat silkkilakanoita. Niissä on helppo kääntyillä ja ne sopivat allergikoille, koska eivät pölyä. Myös atooppiselle iholle ne ovat tosi miellyttäviä. Ja ovathan ne ylellisen tuntuiset! Aidot, kunnolliset silkkilakanat ovat tosin myös arvokkaita. Ohut silkki voi olla ikävän liikkuvaa ja sähköistäkin. Jos haluat silkkilakanat, panosta siis kunnon laatuun.
Huomaa, että satiinilakanat ovat yleensä puuvillaa tai puuvillapolyesteriä. Satiini tarkoittaa sitä, että kangas on kudottu niin, että pinta on sileämpi ja yleensä myös kiiltävä ja liukas. Toiset tykkäävät, toiset eivät. Satiinilakana on yleensä aika liukas, ja siinä myös hiukset, hilseet ja tahrat näkyvät hyvin. Varsinkin tummemman värisissä.
Silkki luonnostaan säätelee lämpöä, joten silkkilakanat eivät hiosta kesällä eivätkä tunnu kylmiltä talvella. Siis hyvä vaihtoehto sellaiselle, joka haluaa kunnolla panostaa vuodevaatteisiin. Hyvät silkkilakanat myös kestävät vuodesta toiseen.
Puuvillan ja pellavan monet muodot
Tavallisin ja perinteisin lakanan materiaali on puuvilla. Monet arvostavat puhdasta puuvillaa, ja se onkin iholle miellyttävää. Myös satiinilakanoita tehdään täydestä puuvillasta, vaikka monissa on myös tekokuituja mukana. Paljon malleja löytyy myös luomupuuvillasta tehtynä.
Puuvillaa löytyy eri tavoin kudottuna. Satiinin jo mainitsinkin, mutta ihan tavallinenkin kudonta voidaan tehdä eri tavoin. Itselleni tärkeää on, että puuvillalakana on kudottu tiiviisti. Silloin se myös pysyy paremmin paikoillaan ja kestää käyttöä sekä pesua. Laadukkaissa puuvillalakanoissa ilmoitetaankin kudonnan tiheys joko lankalukuna tai painona.
Lankaluku eli langantiheys tarkoittaa lankojen määrää kudotussa kankaassa pysty- ja vaakasuunnassa neliötuumalle. Yleisesti ottaen korkeampi langantiheys kertoo korkeammasta laadusta. Laatuun vaikuttaa kuitenkin lankaluvun lisäksi mm. materiaalien alkuperä, puhtaus, käsittelyt, sidos ja viimeistely.
Langantiheys ilmoitetaan usein TC-lukuna. Mitä suurempi luku, sen tiheämpään kudottu. Varsinkin aluslakanoissa olisi hyvä TC 150-200. Tyynyliinoissa on usein noin 100 TC. Materiaaleissa on kuitenkin eroja. Esimerkiksi pellavalanka on paksumpaa kuin puuvillalanka, joten pellavan lankaluku saa olla pienempi kuin puuvillan.
Pellavalakanat ovat sileiksi kudottuna miellyttäviä, mutta voivat juuri langan paksuuden vuoksi tuntua karheilta. Se on makukysymys ja riippuu myös ihon herkkyydestä. Jonkun iholle pellava voi tuntua ihan parhaalta.
Puuvillalangasta kudotaan myös percalekangasta. Se on tiheään kudottua ja lankana on erittäin ohut puuvillalanka. Siinä TC-luku pitää olla yli 200. Percale on erittäin sileää ja pehmeää, himmeästi hohtavaa ja ylellistä. Puuvillapercalesta valmistetut vuodevaatteet tuntuvat ihoa vasten miellyttävältä ja ne ovat myös kestäviä tiheän kudonnan ansiosta. Hotellien ylellisen tuntuiset lakanat ovat usein percalekangasta.
Vuodevaatteet vilukissalle
Mikä olisi ihanampaa kuin talvi-iltana kääriytyä flanellisen lakanan sisään? Ainakin minä nautin siitä. Koska makuuhuoneen lämpötila olisi suotavaa pitää aika viileänä, flanelliset lakanat pitävät lämpimänä. Jos mahdollista, niin 17 asteen lämpötila riittää makuuhuoneessa.
Flanelli on yleensä täyttä puuvillaa. Myös villaa käytetään flanellissa. Flanellin pehmeä pintarakenne syntyy, kun kuiturakennetta kuohkeutetaan valmistusvaiheessa. Tällöin kangas on enemmän ilmaa sitova ja toimii parempana eristeenä.
Flanelli onkin erityisen pehmeää ihoa vasten ja toimii hyvin esimerkiksi pienten lasten vuodevaatteissa. Toki myös pehmeydestä nauttiville aikuisille. Pehmeä ja kuohkean materiaalin haittapuoli on huono kestävyys. Aluslakanaksi en flanellia laittaisi, mutta pussilakanaan sopii mainiosti.
Myös frotee valmistetaan yleensä puuvillasta tai puuvillasekoitteesta. Kudonnassa kankaan joka toiselle tai molemmille puolille jää löysistä lankasilmukoista muodostunut nukka. Nukan sisään jää paljon ilmaa, joten frotee imee hyvin vettä. Ja tietysti myös hikeä, joten se voi sopia aluslakanaksi hikoilevalle ihmiselle.
Froteesta tehdään nykyään pääasiassa pyyhkeitä ja kylpytakkeja, mutta myös lakanoita. Itsellänikin on ollut froteelakanoita, mutta en pidä niitä erityisen mukavina. Frotee tuntuu hieman karhealta ihoa vasten. Se myös menettää kuohkeutensa aika nopeasti. Joustofrotee tai trikoolakanat tuppaavat venymään ja vanumaan käytössä, jonka jälkeen ne eivät tahdo pysyä paikoillaan.
Täytyisikö sinunkin vähän miettiä minkälaisten kankaitten välissä makaat? Nautitko ylellisestä silkistä vai pehmeästä flanellista? Lisäksi eri vuodenaikoihin sopivat erilaiset materiaalit. Miellyttäviin lakanoihin on mukava nukahtaa.
Nukut sitten minkälaisten lakanoitten välissä tahansa, muista pestä niitä. Jos olet astmaattinen tai kärsit allergioista, lakanat ja tyynyliinat olisi hyvä pestä viikottain. Tai jos et kaikkia lakanoita jaksa pestä joka viikko, niin pese edes tyynyliinat. Päästämme irtoaa hilsettä ja hikeä runsaasti joka yö, vaikka emme sitä huomaisikaan.
Anna vuoteen jäähtyä ja kuivua ennen petaamista. Parasta olisi jos voit avata ikkunan hetkeksi ja tuulettaa ennen petaamista. Viikkosiivouksen yhteydessä sänkyä voi myös imuroida. Pese tyynyt pari kertaa vuodessa ja vie peitot pesulaan tai pese itse kerran vuodessa.
Leave a Reply