St. Patrick’s day – Päivä Jolloin Kaikki Vihertää

Maaliskuun 17. päivä on Irlannin suojeluspyhimyksen Pyhän Patrickin muistopäivä ja Irlannin kansallispäivä. Päivää juhlitaan Irlannin lisäksi kaikkialla maailmassa, missä asuu irlantilaisia – ja Irlannin ystäviä. Myös Suomessa asuvat irlantilaiset ja Suomi-Irlanti ystävyysseura järjestävät ilonpitoa Pyhän Patrickin ja Irlannin kunniaksi.

Irlantilaiset ovat hartaita katolilaisia ja rakastavat suojeluspyhimyksiään, joista tärkein on kansallispyhimys Pyhä Patrick. Alun perin kristillinen juhla on tänä päivänä saanut maallisen muodon ja Pyhän Patrickin päivää juhlitaan Irlannissa lähinnä kansallispäivänä ja vapaapäivänä paraatein ja iloisen yhdessäolon merkeissä.

Päivän väri on vihreä. Jotkut värjäävät vihreäksi naamansa, toiset vain pukeutuvat vihreään tai kantavat Shamrockia jossain muodossa. Olut vaahtoaa vihreänä ja jopa jokia värjätään vihreiksi mm. joissakin Yhdysvaltain kaupungeissa. Meno on railakas, olut virtaa ja laulu raikaa, ovathan irlantilaiset tunnetusti olut- ja musiikkikansaa.

Muualle muuttaneiden irlantilaisten keskuudessa Pyhän Patrickin päivällä on suuri yhdistävä merkitys. Yhdysvalloissa 44 miljoonalla ihmisellä on irlantilaiset juuret, mutta maaliskuun 17. päivänä luku nousee 300 miljoonaan, sillä kaikki haluavat olla yhden päivän Paddyna ja juhlia irlantilaisten kanssa.

Pyhä Patrickin päivänä kannattaa kokeilla irlantilaisia perinneruokia.

Kuka oli Pyhä Patrick?

Pyhä Patrick, (iirin kielellä Naomh Pádraig) on Irlannin suojeluspyhimys, joka vakiinnutti kristinuskon Irlantiin 400-luvulla.

Pyhä Patrick syntyi luultavasti Skotlannissa 300-luvun lopulla. Hänen alkuperäinen nimensä oli Maewyn Succat, eikä hän alun alkaen ollut erityisen uskonnollinen henkilö. Maewyn joutui 16-vuotiaana orjaksi Irlantiin, minä aikana hän opetteli täydellisesti paikallisen keltin kielen. Myöhemmin hän valmistui papiksi Ranskassa ja vakuuttui siitä, että hänen tehtävänsä oli käännyttää irlantilaiset pakanat kristinuskoon. Tällöin hän vaihtoi syntymänimensä kristilliseen nimeen Patrick.

Pyhä Patrick teki lähetystyötä Irlannissa yli 30 vuotta; rakennutti monia kirkkoja, luostareita ja kouluja ja käännytti ihmisiä katoliseen uskoon.

Hän kuoli oletettavasti 76-vuotiaana maaliskuun 17. päivänä vuonna 461. Hänen jäännöstensä sijaintipaikkaa ei varmuudella tiedetä, mutta hänen viimeisenä lepopaikkanaan pidetään yleisesti Downpatrickin kaupunkia Pohjois-Irlannissa.

Käärmeiden karkottaja

Pyhän Patrickin uskotaan karkottaneen käärmeet Irlannista. Ja toden totta; Irlannissa ei ole käärmeitä. Mutta eipä ole myöskään Uudessa Seelannissa, eikä Pyhän Patrickin tiedetä vierailleen siellä päin. Kyse saattaa olla enemmänkin kielikuvasta; tuodessaan kristinuskon maahan, Patrick ajoi ulos pakanuuden ja käärmeiden symboloiman noituuden.

Paikka, jossa käärmeiden karkottaminen tarun mukaan tapahtui, sijaitsee lähellä Westportin kaupunkia, Mayon piirikunnassa. Yli 700 metrin korkeudelle merenpinnasta kohoavan terävähuippuisen Croagh Patrick – vuoren huipulla Pyhä Patrick legendan mukaan kilvoitteli 40 päivää ja yötä Paholaisen piinaamana. Legenda kertoo Jumalan palkinneen miehen kärsimykset lupaamalla, etteivät irlantilaiset joutuisi kokemaan tuomiopäivän kauheuksia, vaan Irlanti vajoaisi mereen seitsemän vuotta ennen kohtalonhetkeä.

Käärmeet Patrick karkotti heittämällä hopeakellon alas vuoren rinnettä, jolloin kellon kilinän pelästyttämät käärmeet kuulemma häipyivät ikuisiksi ajoiksi Irlannista.

Pyhiinvaeltajien innoittaja

Groagh Patrick on yksi Irlannin tärkeimmistä, joskin myös vaarallisimmista pyhiinvaelluspaikoista. Matkalla vuoren huipulle tapahtuu loukkaantumisia joka vuosi. Kymmenet tuhannet pyhiinvaeltajat uhmaavat kuitenkin vuosittain vuoren teräväkivisiä rinteitä ja joukkoon mahtuu myös ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet vuorikiipeilystä, historiasta tai muutoin vain raittiissa ilmassa reippailusta.

Hengellistä kokemusta hakevat pyhiinvaeltajat kiipeävät vuorelle yleensä heinäkuun viimeisenä sunnuntaina – paljain jaloin kuten teki Pyhä Patrick. Heidän päämääränsä on vuoren huipulla kohoava valkoinen Pyhän Patrickin patsas, jonka äärellä he harjoittavat uskonnollisia rituaalejaan, mm. kiertävät patsaan seitsemän kertaa.

Olipa kiipeämisen syy mikä tahansa tai vuodenaika mikä tahansa, vuoren huipulla kilvoittelija palkitaan upealla maisemalla, joka avautuu yli lahden aina Atlantille saakka.

Shamrock – Irlannin symboli

Pyhä Patrick käytti shamrockia opetusvälineenä yrittäessään selittää pakanakuningas Laoghairelle Pyhän kolminaisuuden (engl. Holy Trinity eli Isä, Poika ja Pyhä Henki) periaatetta.

Irlantilaiset uskovat mielellään, että vihreää saarta symboloiva kolmilehtinen apila ”shamrock” kasvaa vain Irlannissa.

Suurella t odennäköisyydellä tämä apilanlehti on peräisin samasta apilalajikkeesta, Trifolium dubium, jota kasvaa mm. meillä Skandinaviassa. Pyhän Patrickin päivän juhlinnassa shamrock on yksi näkyvimpiä koristeita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *