Painopeitto vs untuvapeitto

Minulla on nyt ollut käytössä kaksikin painopeittoa. Ensimmäinen painoi viisi kiloa ja seuraava noin seitsemän kiloa. Olen nauttinut painopeiton antamasta painon tunteesta, mutta nyt kuitenkin palasin takaisin untuvapeittoon. Miksi näin? Tässä tekstissä vertailussa siis painopeitto vastaan untuvapeitto.

Painopeittoa olen käsitellyt parissakin kirjoituksessa ja kehunut niitä. Olen siis tykännyt niistä. Mutta täytyy tunnustaa, etten ole mielestäni nukkunut yhtään sen paremmin kuin ennenkään. Olen siis tavallaan vähän pettynyt painopeittoon. Tarkempaa tietoa painopeitosta voit lukea tästä ensimmäisestä sitä käsittelevästä kirjoituksestani.

Aikaisemmin käytin untuvapeittoa, koska tavallinen tekokuidulla täytetty peitto (joka kaapistani myös löytyy) on liian kevyt minulle. Untuvapeittokin on kevyt, mutta kuitenkin hieman painavampi. Minulla on myös kaksi untuvapeittoa, ohuempi ja paksumpi. Kesäaikaan olen käyttänyt sitä ohuempaa, koska paksu untuvapeitto on niin lämmin.

Painopeitto on ohut

Niinhän se vain on, että painopeitto tuntuu kylmältä, koska sen sisällä on pienen pieniä mikrolasihelmiä, jotka eivät varaa lämpöä. Tuo viileys tuntuu tavallisen lakanan läpi ja on yksi syy siihen, miksi peittoa vaihdoin. Käytin talvella myös flanellilakanoita, jotka antoivatkin mukavasti lämpimämmän tunteen.

Mutta toisekseen, painopeitto on melko ohut. Oli se sitten kylmä tai lämmin, niin päällä on sellainen ohut lätty. Ja se taitaa olla syy siihen, etten sitten lopultakaan ihastunut sen käyttöön. Itse kun kaipaan pientä ylellisyyden tunnetta, jota pehmeä ja paksu peitto antaa. Toinen syy peiton vaihtoon onkin juuri tuo kaivattu pehmeys ja kuohkeus.

Uusi, painavampi painopeitto

Painopeitto on myös hiukan hankala yöllä, sillä jos se alkaa valua sängyn reunan yli kohti lattiaa, sen takaisin vetäminen ei onnistukaan ihan kättä heilauttamalla. Ainakin minun käsiini peitto on niin painava, että siinä tarvitaan molemmat kädet ja hyvä ote.

Untuvapeitto on ylellinen

Molemmat untuvapeittoni on ostettu Jyskistä, eli ne eivät ole mitään kalliita luxustuotteita. Ohuemman peiton ostin, kun hikoilin niin kovasti sen paksumman alla. Kuitenkin juuri se paksu peitto on kaikkein ihanin. Se on suuri ja muhkea, ja sen alle voi kaivautua kuin pesään, ja sitä voi kasata jalan tai käden alle tai miten vaan.

Nyt – vaikka on vielä kesäaika – otin käyttööni sen paksun untuvapeiton. Se oli vähän vahinko, sillä se nyt sattui ensimmäisenä tulemaan kaapista eteeni. Enkä ensin muistanut, että minullahan on ohuempikin. Olen tätä nyt kuitenkin pitänyt pari viikkoa, ja aika lämmintä on ollut. Olen silti nauttinut sen kuohkeudesta niin, etten ole halunnut siitä luopuakaan.

Arvaatko kummalla puolella sänkyä on untuvapeittoni ja kummalla tekokuituinen peruspeitto?

Ja nukun ihan yhtä hyvin (tai huonosti) kuin painopeiton kanssakin. Toisaalta se paksu untuvapeitto on jotenkin rentouttavampi juuri sen antaman ylellisyyden tunteen vuoksi. Siitä saa sellaisen turvallisen pesämäisen olon, joka rauhoittaa.

Painopeitosta torkkupeitoksi

En suinkaan hylännyt painopeittoani, vaan laitoin sen sohvalle torkkupeitoksi. Onhan se aika isokokoinen torkkupeitto, mutta mukava. Laitoin peiton päälle siihen kuuluvan sinisen plyysipussin, jota en käyttänyt silloin kun nukuin sen alla. Silloin käytin niitä normaaleja pussilakanoita. Mutta nyt siis otin sen plyysipussilakan käyttöön.

Ja nyt, kun peitto painaa kaikkiaan lähes yhdeksän kiloa, sehän on todella painava! Kun ruuan jälkeen oikaisen sohvalle ja kiskon tuon peiton jalkojeni päälle, niin kylläpäs onkin mukava tunne. Nyt se tuntuu oikeasti rauhoittavalta ja rentouttavalta, ja helposti nukahdan sohvalle sen alle.

Painopeitto sopii myös torkkupeitoksi.

Miksi en siis käytä sitä plyysipeiton kanssa vuoteessani? Siksi että en halua nukkua öitäni plyysipeiton alla. Se täytyisi kuitenkin laittaa pussilakanan sisään, ja sitten painoa olisi vielä enemmän, ja peiton siirtely olisi vielä hankalampaa. Puhumattakaan siitä miten hankalaa sitä painavaa, lötköä ja nukkapintaista peittoa olisi saada survottua lakanan sisään.

Tyydyn siis toistaiseksi tähän tilanteeseen. Nukun yöni lämpimässä pesässä ylellisen ja kuohkean untuvapeiton alla, mutta voin ottaa päivätorkut sohvalla painopeiton alla. Harvemmin tosin nukun päivisin, mutta kyllä sen painopeiton alla on mukava myös katsella televisiota. Ja kunhan tässä ilmat viilenevät talvea kohti niin uskon, että se tuntuu yhä mukavammalta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *