Miten älykkäät kaupungit vaikuttavat tavalliseen kansalaiseen?

Teknologian kehitys on tuonut mukanaan uskomattomia muutoksia, jotka ovat mallintaneet nykypäivän kansakuntaa. Älykkäät kaupungit ovat yksi uusi mielenkiintoinen trendi ja ne ovat yleistyneet ympäri maailmaa viimeisten muutaman vuoden aikana. Meillä koti-Suomessa ne ovat jopa maailman huippua, joka ei yllätä, sillä onhan tämä maa yksi teknologian edelläkävijöitä. 

Älykaupunki konseptilla tarkoitetaan urbaania aluetta, jossa kaupunkilaisille luodaan parempaa elämää erilaisen datan, tietoverkon ja sensorien avustuksella. Tässä artikkelissa käsittelemme tätä kiehtovaa modernia aihetta ja pohdimme, miten älykaupungit vaikuttavat tavallisen kansalaisen jokapäiväiseen elämään. 

Suuntana älykkäämpi tulevaisuus

Teknologian kehitys on vuosien saatossa tuonut mukanaan lukuisia uusia mahdollisuuksia, joiden myötä maailma on muovautunut uuteen uskoon. Aluksi tulivat tietokoneet, sen jälkeen älylaitteet lähtivät yleistymään ja nyt puhutaan jo älykkäistä kodeista ja robottien hoitamista palveluista. Kun elämme vuotta 2022, digitaalinen maailma on tullut osaksi kuluttajien arkipäivää ja nykyään useat perinteiset asiat hoidetaankin internetin välityksellä, esimerkiksi oman älylaitteen, kuten puhelimen tai kellon, kautta.

Kuluttajat pääsevät nykyään muun muassa hoitamaan ostoksiaan suoraan verkossa, jonka lisäksi esimerkiksi kommunikointi onnistuu useilla eri alustoilla. Yksi suuri markkina-ala, joka on todella osannut ottaa kaiken ilon irti teknologian ja älylaitteiden kehityksestä, on viihdeala, jonka palvelut ovat parantuneet huomattavasti markkinoiden kehityksen myötä. Erilaiset suoratoistopalvelut ja pelialan yritykset vetävätkin nykyään valtavasti asiakkaita puoleensa. Yksi hyvä esimerkki tästä on vedonlyöntiä ja laadukkaita netticasinopelejä tarjoava Mr Green, jonka palvelut on optimoitu erinomaisesti vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Tämän ansiosta asiakkaille on nykyään muun muassa tarjolla laadukkailla grafiikoilla ja ainutlaatuisilla animaatioilla varustettuja pelejä sekä toimivia mobiilielämyksiä.

Teknologiaa ei kuitenkaan hyödynnetä vain ja ainoastaan viihdepalvelujen tuottamiseen, vaan se heijastuu lukuisille osa-alueille, jotka näkyvät jokapäiväisissä toimissamme. Nykypäivän kuumana trendinä ovat olleet älykkäät kaupungit ja niiden nopea yleistyminen ympäri maailmaa. Mutta mitä tämä termi tarkalleen ottaen tarkoittaa ja miten se vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme? Tästä lisää seuraavassa kappaleessa.

Älykkäät kaupungit osana ihmisten arkipäivää

Älykkäällä kaupungilla tarkoitetaan urbaania aluetta, joka hyödyntää dataa ja tietoverkkoa parantamaan kaupunkilaisille tarjoamiaan palveluita. Älykkäät kaupungit pyrkivät muun muassa kehittämään kuntalaistensa e-liikkuvuutta ja  tehostamaan energian käsittelyä. Niiden palveluista hyötyvät sekä asukkaat että kaupungissa toimivat yritykset.

Tällaiset urbaanit alueet mahdollistavat asukkailleen peruspalveluiden tuomisen nykypäivään. Digitalisaatio on muuttanut maailmaa suuresti ja nyt kaupungit tahtovat tarjota sen vaatimuksia vastaavan alustan, joka on helposti kaikkien tavoitettavissa. Tällaisen alustan avulla kaupungin tarjoamat palvelut tulevat helposti kuluttajien saataville. Se mahdollistaa muun muassa joukkoliikenteen palveluiden parantumisen, kotien energiatehokkuuden optimoinnin sekä kaupungin kokonaiskulutuksen madaltamisen datan avulla.

Asukkaat pääsevät aiempaa helpommin käsiksi informaatioon kaupungin tapahtumista, voivat kätevästi varata paikkoja ravintoloista tai selvitää eri yritysten aukioloaikoja ja sijainteja. Vaikka älykäs kaupunki saattaa konseptina kuulostaa hieman monimutkaiselta, käytännössä se ei sitä kuitenkaan ole, vaan kyseessä on teknologian ja datan hyödyntäminen alueen palveluiden optimoimiseksi.

Lähes jokaiselta löytyy nykyään älypuhelin taskusta tai tabletti kotoa, ja älykkäässä kaupungissa palvelut ovat kätevästi tavoitettavissa juurikin erilaisten älylaitteiden välityksellä. Vaikutus tavallisen kansalaisen arkeen on suuri ja todella positiivinen, sillä nämä modernit kaupungit helpottavat huomattavasti useita arkipäiväisiä toimintoja ja säästävät runsaasti kuluttajien arvokasta aikaa. Tällainen kaupunki tulee lähemmäs kuluttajaa ja luo asukkaille tietynlaista yhteisöllisyyden tunnetta.

Älykaupunkien tulevaisuus

Älykkäät kaupungit ovat ehdottomasti tulleet jäädäkseen ja jo nyt ne tarjoavat muun muassa helpommin tavoitettavia palveluita, energiatehokkaampia koteja sekä älykkäitä oppimisympäristöjä asukkailleen. Älykaupunki konsepti on kuitenkin vielä melko tuore käsite, joka tulee varmasti vielä tulevaisuudessa kehittymään entistä laadukkaammaksi ja monipuolisemmaksi.

Teknologia kasvaa ja kehittyy jatkuvasti ja tämä myös heijastuu älykkäiden kaupunkien rakentamiseen ja palveluihin. Esimerkiksi nopeaa tahtia laajeneva 5G-verkko tuo mukanaan lukuisia uusia mahdollisuuksia, joita kyetään hyödyntämään entistä tehokkaampien asuinalueiden rakentamisessa. Älykaupungeilla on valtava merkitys tavallisten ihmisten elämään, sillä ne mullistavat useiden arkipäiväisten toimintojen hoitamisen. Dataa hyödyntämällä kaupungit kykenevät tuomaan palvelunsa lähemmäs kuluttajia ja kasvattamaan omaa vetovoimaansa.

Suomesta löytyy jo nyt muutamia suuria älykaupunkeja, kuten Helsinki ja Vaasa, ja tämä suosittu trendi tulee varmasti vielä yleistymään ja leviämään laajemmalle tulevaisuudessa. Onkin erittäin mielenkiintoista nähdä, miltä kotimaamme suurimmat kaupungit tulevat näyttämään esimerkiksi 20 vuoden kuluttua. Tätä on tässä vaiheessa tottakai täysin mahdotonta ennustaa, mutta varmaa on ainakin se, että suuria muutoksia tapahtuu tulevien vuosien aikana, kun alueet jatkavat digitalisoitumistaan ja palveluidensa optimointia nykypäivän vaatimustasolle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *