Lasit

Lasin rooli kaikkien juomien tarjoilussa on ensisijaisen tärkeä, sillä lasin tarkoitus on tuoda esille kunkin juoman parhaat puolet. Yhdestä asiasta voimme olla varmoja, muovi ei tee oikeutta alkoholijuomalle. Harras gastronomi ottaa piknikillekin mukaan lasilasit.

Lasien kirjo on valtava ja raaka-aineet vaihtelevat muovista duralexiin ja huippukristalliin.
Myös lasien koot vaihtelevat valmistajasta riippuen. Mm. itävaltalaisen Riedelin ja ranskalais-saksalaisen Villeroy&Bochin valikoimista löytyvät lasit kaikille eri alkoholijuomille ja lukuisille eri rypälelajikkeille. Myös väite siitä, ettei viiniä voi tarjoilla jalattomasta lasista, on romutettu. Molemmilta valmistajilta löytyvät jalattomat viinilasit!

Tässä mainitut koot ovat suuntaa antavia. Valko- ja punaviinilaseissa suositaan nykyisin entistä suurempia kokoja. Konjakki ja calvados tarjotaan mieluiten pienehköstä, tulppaanimaisesta lasista.

Perusviinilasit

Kuohuviinilasi 12-18 cl
Valkoviinilasi (myös roseelle) 20 cl
Punaviinilasi 26 cl
Jälkiruokaviinilasi (liköörille ja väkeville viineille) 12 cl

Väritön, jalallinen ja tilava

Hyvä viinilasi on väritön, jalallinen ja tarpeeksi tilava. Nykyisin suositaan ylöspäin suippenevia laseja.
Värittömässä lasissa voi tarkastella viinin väriä ja kuohuviinin kuplia. Jalka lasissa on kiinnipitämistä varten. Jos tartut kiinni lasin pesästä (niin kuin usein teemme!), viini lämpenee helpommin ja lasiin jää sormenjälkiä. Kun kohotat ruokaillessa lasin huulillesi, pyyhi joka kerta suusi servietillä. Ethän halua, että lasisi näyttää aterian päättyessä tuhruiselta.
Tilavapesäinen lasi antaa mahdollisuuden pyöritellä viiniä lasissa ja suippeneva lasi kerää viinin tuoksun paremmin nuuhkittavaksi. Kuohuviiniä, eikä etenkään samppanjaa, kannata kovasti pyöritellä, sillä kuplat katoavat taivaan tuuliin…
Mitä ohuempi, ja tasaisempi lasin suu on, sitä miellyttävämmältä se tuntuu huulilla viiniä nautittaessa.

Muut lasit

Peruslasistoon kuuluvat viinilasien lisäksi (koot suuntaa antavia)

Olutlasi (myös maidolle) 35 cl
Snapsilasi ryypylle ja shoteille 4-8 cl
Grogilasi, long drink –lasi pitkille juomille 22-30 cl
On the rocks – tai old fashioned –lasi mm. viskille 22 cl
Cocktail-lasi lyhyille juomasekoituksille 14 cl
Konjakki- eli aromilasi (konjakille, calvadosille) 20-35 cl

Lasien pesu ja säilytys

Sirot ja pitkäjalkaiset lasit, ja muut ohuet, suuret viinilasit, on pestävä käsin kuumalla vedellä tai väljästi pesukoneessa. Puhdistusaineita ei suositella, mutta joskus tarvitset niitä ehkä mm. naisten huulipunan poistamiseksi lasista.

Lasien kuivaamiseen tarvitset nukkaamattoman (liinan pellava tai puuvilla). Nykyisin saa myös tehokkaita mikrokuituliinoja (esim. Vileda).

Säilytä lasit suljetussa kaapissa mieluiten pesä alaspäin. Tarkista aina lasien kunto ennen tarjoilua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *