Käyttäytyminen

Me suomalaiset olemme pääsääntöisesti hieman ujoja ja sen vuoksi emme myöskään osaa olla aina luontevia vieraissa tilanteissa mm. juhlissa, joissa joudumme kohtaamaan uusia ihmisiä. Muutamat etikettisäännöt opettelemalla, olo on mukavan rento tilanteessa kuin tilanteessa. Älä koskaan unohda hymyä ja ystävällistä, rauhallista esiintymistapaa.

Lahjat

Jos olet kutsuttu vieraaksi yksityiskotiin, pieni tuliaislahja tai kukat ovat paikallaan. Tuliaislahjana pullo viiniä, suklaarasia tmv. Ennen viinipullon korvasi useimmiten kahvipaketti. Tilaisuudesta/ tuttavuusasteesta jne. riippuen tuliaislahja voi olla mitä tahansa, kirja, levy tai vaikka saunakiulu ja vihta. Lahja ei ole pakollinen, eivätkä kukatkaan. Syntymäpäiville mentäessä, niistä on kuitenkin tullut perinne. Kukat voi lähettää myös etukäteen tai vasta kiitoksena jälkikäteen. Virallisille vastaanotoille ei ole tapana viedä kukkia.

Tervehtiminen

Kun saavut juhlaan, tervehdit luonnollisesti isäntäväkeä kättelemällä. Sen jälkeen tervehdit kaikkia muita paikalla olijoita (pienissä juhlissa).

Esittäytyminen

Mikäli tervehdittävät ovat sinulle vieraita eikä isäntä tai emäntä suorita vieraiden esittelyä, esittäydy itse tervehtimisen yhteydessä. Lausu nimesi selvästi ja kuuluvasti ja kättele reippaalla otteella. Älä kuitenkaan rusenna tervehdittävän kättä. Muista myös, että löysä ja veltto kättely antaa huonon ensivaikutelman ja tuntuu vastapuolesta epämiellyttävältä. Tartu myös aina ojennettuun käteen.

Suurissa juhlissa ja vastaanotoilla, jossa vieraat siirtyvät seurustelemaan vapaasti heti isäntäväkeä tervehdittyään, jokainen suorittaa esittäytymisen itse. Suurissa tilaisuuksissa kaikkia vieraita ei toki tarvitse tervehtiä, mutta se on kohteliasta kaikissa tilanteissa, joissa kanssakäymistä syntyy.

Esittely

Jos joudut esittelemään muita, muista, että mies esitellään aina naiselle, nuorempi vanhemmalle, alemmassa arvoasemassa oleva ylemmässä arvoasemassa olevalle jne. Kaikissa perhejuhlissa olisi suotavaa, että paikalla olijat esiteltäisiin jotenkin toisilleen. Esittelemisestä voi tehdä vaikka ohjelmanumeron, joka annetaan jonkun läheisen luottotehtäväksi.

Sinä vai Te?

Nykyisin sinuttelu on yleistynyt kaikissa sosiaalisissa tilanteissa. On kuitenkin kohteliasta, että tavattuasi ihmisen ensi kertaa tai puhutellessasi itseäsi vanhempaa henkilöä, teitittelet. Vanhempi ihminen ehdottaa sinunkauppoja nuoremmalle.

Poskisuukot

Tervehtiminen ranskalaisittain poskisuudelmin on yleistynyt meilläkin. Tämäkin tapa on eri maissa saanut oman muotonsa, mutta ranskalainen suutelee neljästi ja aloittaa aina vasemmasta poskesta, sitten oikea, vasen, ja lopuksi taas oikea. Joissakin maissa poskisuudelma muiskautetaan oikealle ja sitten vasemmalle ja jälleen oikealle tai lyhyesti vain oikealle ja vasemmalle. Tervehdi näin vain tuttavien kesken, yleensä miehet eivät vaihda poskisuudelmia, mutta voivat ”karhumaisesti” halata toisiaan. Poskisuudelma on mieluummin hipaisu kuin kuuluva moiskaus.

Puheet

Isäntä/emäntä on se henkilö, joka toivottaa vieraat tervetulleiksi. Etiketin mukaan istuvissa tilaisuuksissa isännän/emännän oikealla puolella istuva henkilö kiittää isäntäväkeä tilaisuuden jälkeen. Puheita on lupa pitää pitkin iltaa. Tapana on että henkilö (syntymäpäiväsankari tai vastaava), jolle puhe osoitetaan, vastaa puheeseen lyhyellä vastapuheella. Jos päätät pitää puheen, mieti sanottavasi etukäteen ja harjoittele. Jaarittelu on pahasta, ole lyhyt ja napakka; aloita ja lopeta puhe Kiitospuhe isäntäväelle on aina hieno ele. Kiitospuheen pitää emännän oikealla puolella istuva miespuolinen vieras jälkiruuan jälkeen.

Skoolaaminen

Tervetuliais-/onnittelumaljalla ja ruokaryypyllä ovat omat rituaalinsa. Tervetuliaismalja kohotetaan yleensä kaikkien vieraiden kanssa yhdessä. Isäntä kohottaa lasinsa ja toivottaa vieraat tervetulleiksi. Tämä tehdään aina viinillä (sikäli kun sitä on tarjolla), ei siis vesilasilla. Vieraat nostavat oman lasinsa ja siemaistuaan nyökkäävät isännälle ja emännälle, samoin kuin nämä vierailleen antaen katseensa kiertää vieraissa. On hyvä pitää huolta, että viiniä hieman lasissa vielä kiitospuheenkin aikana.

Häissä morsiamen isä kohottaa nostamaan onnittelumaljan sen jälkeen kun kaikki vieraat ja morsiuspari ovat paikalla. Hän voi myös lausua tässä yhteydessä vieraat tervetulleiksi, mutta ei pidä pidempää puhetta. Kaikki vieraat skoolaavat morsiuspariin päin. Voidaan myös yhteen ääneen lausua: onnea! Syntymäpäivävastaanotolla vieraat skoolaavat syntymäpäiväsankarin kanssa sisään tullessaan ja siinä pidetään pieni puhe.

Ruokaryyppy aterialla nostetaan isännän, tai jonkun vieraan kehotuksesta. Skoolattaessa lasi kohotetaan esimerkiksi ensin pöytänaapurin kanssa, miehet oikealle, naiset vasemmalle, sitten toiselle puolelle ja viimeksi vastapäätä. Laseja ei kilistetä yhteen vaan katsotaan skoolauskaveria silmiin. Juodaan, tehdään sama kierros uudestaan ja nyökätään tällöin kevyesti kullekin, lasketaan lasi pöydälle. Usein ryyppy kehotetaan juomaan ”Pohjanmaan kautta” eli tyhjäksi. Rapujuhlissa skoolataan sanomalla Skål! Terveydeksi! tai perussuomalaisittain Kippis! Ja snapsilauluthan kuuluvat ilman muuta asiaan.

Kiitokset jälkikäteen

On aina kohteliasta kiittää jälkikäteen isäntiään. Sen voi tehdä puhelimitse, sähköpostilla tai kortilla. Myös kukkatervehdys ilahduttaa, ellet ole lähettänyt kukkia etukäteen tai vienyt niitä mukanasi. Cocktailtilaisuuksien ja virallisten (yritysten) vastaanottojen jälkeen ei ole tapana lähettää kiitoksia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *